Предприети мерки за обезпечаване на реда и спокойствието в Търговище по време на празниците

08:13, 24 дек 15 25 746 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Полицията ще обезпечи с охрана  всички масови празнични прояви – тържества, концерти и програми в Търговище, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Ще се осигурява засилено полицейско присъствие на местата, където има масово събиране на граждани - коледни и новогодишни базари, хипермаркети, заведения, църкви и храмове, гари и автогари.

Осъществени са съвместни проверки със служители на пожарната и Регионалната здравна инспекция в питейни и увеселителни заведения в областта относно начина на охраната им и осъществяване на пропускателния режим, за спазване изискванията за пожарна безопасност,  недопускане превишаване на капацитета на заведенията и евентуално струпване на хора около входовете им,  режима за присъствие на малолетни и непълнолетни и недопускане продажбата на алкохол и тютюневи изделия на тази категория клиенти, недопускане продажбата на акцизни стоки без бандерол, за спазване на санитарно-хигиенните изисквания и недопускане предлагане на некачествена храна и напитки. Проведени са срещи с ръководствата на фирми, извършващи частна охранителна дейност, относно изискванията на пропускателния режим и синхронизиране на реакцията при евентуални инциденти.

В навечерието на празниците служители на пожарната извършиха проверки за спазване на правилата и нормите за пожарна безопасност в 12 православни храма в областта. Нарушения не са констатирани. От дирекцията напомнят, че с настъпването на коледните и новогодишни празници се увеличават предпоставките за възникване на пожари, като: използването на различни видове коледни украси, бенгалски огън, фойерверки, сценични и пиротехнически изделия, работещи и оставени без надзор отоплителни и електрически уреди. За да не бъде помрачено празничното настроение, експертите препоръчват да не се използват свещи и бенгалски огън за украса на коледните дръвчета, а светещите коледни лампички да не бъдат оставяни без надзор.

На територията на област Търговище се провежда специализирана полицейска операция за незаконна търговия с пиротехнически изделия, в хода на която се извършват проверки в ловно-рибарски магазини и в търговски обекти, където се продават такива изделия, както и в складове за взривни вещества От полицията отправят апел към гражданите на областта за повече бдителност при употреба на тези стоки и внимателно изчитане и спазване на инструкциите за употребата им, а закупуването им да става само от лицензирани обекти.

Предвид намерението на много хора да пътуват по време на почивните и празнични дни, от  полицията съветват  това да се осъществява по възможност през светлата част на денонощието, автомобилите да са пригодени за пътуване при зимни условия, а водачите да проявяват  повече  внимание и толерантност  на пътя. Във връзка с очаквания засилен автомобилен трафик в сектор “Пътна полиция” е създадена организация в началото и в края на двата тура почивни и празнични дни/на главните пътища и най-вече – на преминаващия през областта ни първокласен път София-Варна за засилено присъствие на полицейски патрули с цел организиране и подпомагане и регулиране на движението на МПС и недопускане образуването на автомобилни колони. Ще бъде осъществяван и активен контрол над водачи с рисково поведение, свързано с неправилно изпреварване, неправилни маневри и отнемане на предимство. Постоянен акцент в контролната дейност на пътните полицаи през всички почивни и празнични дни ще бъде управлението от употребили алкохол водачи, от неправоспособни такива, както и скоростните режими. Ще се следи метеорологичната и пътната обстановка, като при рязкото й влошаване има готовност съвместно с Областно пътно управление-Търговище да бъдат предприети мерки за гарантиране безопасността на движението по пътищата при такива условия.

И не на последно място – от полицията съветват гражданите на областта да бъдат внимателни и да не се доверяват на лъжливи обаждания по телефона, целящи да ги въведат в заблуждение под различни предлози. Освен най-често използваните от тях в последно време – за пострадал или причинил катастрофа близък, за услуга на близък, който е поръчал климатици или друга техника, е възможно по празниците да се появят  и тематични сценарии с  томболи и награди. И към момента почти ежедневно в звената на дирекцията граждани сигнализират за актуални опити да бъдат измамени чрез обаждане на стационарните им телефони.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама