Великотърновският музей се включва в трансграничен проект с Унгария „По пътя на българските градинари“

09:08, 24 дек 15 / Култура 25 393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Регионален исторически музей - Велико Търново се включва в трансграничен проект с Унгария Културни маршрути „По пътя на българското градинарство“, съобщават от културната институция.

Първата работна среща по проекта се проведе в Будапеща от 9 до 13 декември 2015 г. по инициатива на Моника Тютюнкова, директор на Изследователския институт на българите в Унгария, и докторант Йордан Тютюнков, председател на Комисията по образование към Българското републиканско самоуправление там.

В нея участваха специалисти от Великотърновския музей, от Музея на гурбетчийското градинарство в. Лясковец и от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. В рамките на посещението те имаха официални срещи, мултимедийни презентации, работни разговори и се запознаха с емблематични културно-исторически забележителности, както и с паметните за българската общност в Унгария места.

Една от най-важните срещи, с участието на председателя на Българското републиканско самоуправление в Унгария д-р Данчо Мусев и директора на Българското училище за роден език в Будапеща Светла Кьосева. се е провела в офиса на Българското републиканско самоуправление в унгарската столица.

„Обсъдихме много идеи и направления, по които екипите - тук в България и там в Унгария - да работим съвместно.

Крайната цел е проектът  да стане част от Европейската програма „Културни маршрути” - траен и развиващ се във времето научно-изследователски и туристически маршрут, показващ една много интересна, но недостатъчно позната за общото европейско културно-историческо наследство страна от историческите, стопанските и културни връзки между българи и унгарци”, споделиха участвалите в срещата специалисти от великотъровския музей Галя Чохаджиева и Илия Вълев.

Българо-унгарският екип стартира официално проекта у нас догодина с „тръгването по маршрута” – в няколко български града – на гостуващата мобилна изложба „По пътя на българските градинари”, която ще проследява важни моменти от живота на българските градинари-гурбетчии в Унгария. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама