Стотици миряни се стекоха в православните храмове в Русе

11:51, 24 дек 15 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стотици русенци се стекоха в православните храмове в града. Християните отбелязват един от най- светлите празници - Бъдни вечер. На този ден започват родилните мъки на Дева Мария. Празникът е посветен на дома, огнището, семейството и на починалите предци. По традиция семейството се събира в очакване на раждането на Исус Христос.

Според традицията вечерята започва с прекадяването на трапезата, стаите, оборите и градината, за да се прогонят злите духове. Стопанинът чете молитва, после разчупва питата с парата и първото парче от нея оставя пред иконата - за Бога.

Вторият къшей е за къщата, а останалите се разпределят на всеки член от семейството. Вярва се, че на когото се падне парата, той ще има най- голям късмет през годината. Обичаят повелява по време на яденето да не се става. Трапезата не се прибира, защото се вярва, че починалите идват да вечерят и да се погрижат за благополучието на живите.

В храма „Света Троица” днес имаше и благотворителен базар. С благословията на на Н.В.Пр. Русенският Митрополит Наум се продаваха различни ръчно изработени изделия. Средствата, събрани от базара, ще се използват за обновяване и оборудване на неделното училище към църквата.

Днес от 17 часа децата, които посещават неделното училище, ще представят Коледна сценка по библейски текст в русенския катедрален храм „Света Троица”. След това, от 18 часа, ще бъде отслужена Рождественска утреня. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама