Ходорковски търси убежище във Великобритания

14:32, 24 дек 15 / Свят 25 342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Руският милиардер Михаил Ходорковски, който е обявен за международно издирване от федералното следствие в Москва във връзка с дело за организиране на убийства, може да поиска политическо убежище във Великобритания. Това обяви той самият в интервю за Би Би Си вчера, след като руски съд задочна поиска ареста му.

"Определено обмислям да поискам убежище в Обединеното кралство. Г-н Путин, както вече е очевидно, вижда в мен сериозна заплаха. Президентът Путин ме възприема като заплаха икономически, заради възможното конфискуване на руски активи в чужбина, и политически, като някой, който потенциално ще помогне на демократичните кандидати на предстоящите избори през 2016 година".

На въпрос дали се чувства застрашен в светлината на убийствата на видни опоненти на Путин през последните години, сред които агентът Александър Литвиненко, отровен с радиоактивен полоний в лондонски хотел през 2006 г., Ходорсковски отговори, че за 10 години в затворена това лесно е можело да се случи и добави, че в Лондон се чувства много повече в безопасност. отколкото през годините, прекарани зад решетките.

Припомняме, че в началото на месеца Русия обяви олигарха за общонационално издирване за убийството на кмета на град Нефтеюганск.

По данни на следствието, като акционер и председател на управата на петролната компания "Юкос" в края на 90-те Ходорковски е поръчал убийстовото на Леонид Невзлин и Алексей Пичугин, служители в компанията, както и на други лица, да убият кмета на Нефтеюганск Владимир Петухов и предприемача Евгений Рибин, които са застрашавали интересите на ръководената от него компания.

Като извършители на тези престъпления по-рано бяха осъдени Леонид Невзлин, Алексей Пичугин, Генадий Цигелник, Евгений Решетников и Владимир Шапиро.

Някога най-богатият човек в Русия бе помилван от президента Путин през 2013 г. след десет години в затвора. Обвиненията в данъчни измами и злоупотреби срещу него бяха политически мотивирани – наказание за това, че се противопостави на Кремъл и хранеше политически амбиции, припомня АП. След освобождаването от затвора Ходорковски замина за Германия, след което заживя в изгнание в Швейцария.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама