От ВМРО поискаха МВнР да не допуска визитата на турския външен министър

16:34, 24 дек 15 / Политика 25 333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предстоящата визита на турския външен министър Мевлют Чавушоглу в София е открита провокация по време на празниците. Такава позиция заявиха от ВМРО в съобщение до медиите. За посещението на Чавушоглу съобщи днес лидерът на ДПС Лютви Местан по време на пресконференция в Кърджали. 

ВМРО много бързо заяви позиция като настоя външното ни министерство да не допуска посещението на турския външен министър. Една от причините, посочени в писмото - това е „частна“ визита, която според ВМРО не е съгласувана с никой. От движението подчертават, че такива посещения са станали нормална практика у нас, което според тях говори за „интереса на турската страна към дестабилизация на България“.

„Сега към това се добави и откровена намеса на турски дипломатически лица във вътрешните ни работи – по информация на ВМРО, от турските дипломатически представителства в страната – генералните консули в Бургас и Пловдив, както и в София, са се опитвали да привличат дейци на ДПС, а в същото време Турция осигури протекция на Лютви Местан. Затова ВМРО иска турският посланик у нас Сюлейман Гьокче да бъде обявен за нежелан в страната“, пишат членовете на ВМРО.

По време на визитата си Чавушоглу ще държи реч на възпоменателния митинг край Тюркян чешма в село Могиляне и ще участва в митинг митинг в Момчилград, с който ще се отбележат 31 години от Възродителния процес. Ето какво още написа националното движение в писмото си до медиите:

"Очаква се Чавушоглу да пристигне у нас за „честванията“ на годишнини от т.нар. „Възродителния процес“ на 26-и и 27-и декември. Припомняме, че жертвите на тези събития са 7 човека, а Турция продължава да внушава, че в България бил извършен „геноцид“. Толкова са и жертвите на органите за сигурност, да не говорим за убитите майки с деца от варварския терористичен акт във влака на гара Буново.

Питаме кога Турция ще признае геноцида над българското население в Тракия, извършен от редовна турска армия през 1913 година, известен като „разорението на тракийските българи“, по време на който над 150 000 българи са прогонени от Източна Тракия, а десетки хиляди са изклани.

Намираме това нежелано посещение за открита провокация по време на празниците за Рождество Христово. Още повече в момент, когато Турция открито нарушава неприкосновеността на териториалните граници на суверенни държави, като Ирак и Сирия и неприкрито се меси във вътрешните работи на Гърция и България". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама