Българите посрещат празниците в страната

17:52, 24 дек 15 25 390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българите ще посрещнат празниците главно в България. Основната част от пътуванията по Коледа ще бъдат свързани с посещение на близки, роднини и приятели. Празненствата около Нова година пък ще бъдат в приятелски кръг и на корпоративен принцип – колеги, състуденти, съседи, като сънародниците ни отново ще предпочетат България. Това каза пред София Topnovini.bg директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Около 1,2 млн. пътувания общо на българи и чужденци ще се реализират на територията на България в периода от 17 декември 2015 г. до 6 януари 2016 г., отбеляза Драганов. От тях около 340 хил. души ще пътуват по Коледа, а около 350 – 360 хил. ще предприемат пътуване по Нова година. Тези пътувания ще продължат през първите десет дни от предстоящата година.

Около 5-10 хил. чужденци се очаква да посетят страната ни през този период. Тези, които пресичат границата ни с Гърция предпочитат южната част на България. Това са градове като Сандански, Банско, Боровец и Пампорово. Туристите, влизащи от Румъния се насочват към североизточната част на страната ни – Варна и Албена, спускайки се на юг към Бургас. Сърбите се ориентират към София и Пловдив, както и в местата в обща гранична зона. Македонците ще празнуват в южната част на България, каза той.

Пътуващите чужденци със самолет търсят зимните ни планински курорти Банско, Боровец и Пампорово. Една част от тях идват на посещение на приятели, предвид установените близки връзки през последните години между българи и европейци. По неговите думи те са канени да видят нашите традиции и обичаи покрай Коледа и Нова година.

Еднакъв брой чуждестранни туристи у нас през 2015 г. и 2014 г.

2015 г. приключва на нула по отношение на ръст на чуждестранните туристи в България. От Института за анализи и оценки в туризма очакват да бъдат отчетени до края на годината около 9,450 млн. пристигания. Това е равно на посещението в страната ни от чужденци през 2014 г. 

„Има намаление в някои групи туристи и увеличение в други. Най-голямото намаление е от руския пазар с близо 150 хил. туристи по-малко“, отбеляза Драганов и допълни, че все пак около половин милион руснаци са успели да посетят България. Туристическият бранш се надява те да бъдат повече през 2016 г.

Припомняме, че министърът на туризма Николина Ангелкова посети Русия с цел да търси повече туристи след обтягането на отношенията между руснаците и Турция, което се отрази на туристическия поток у нас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама