„Социализъм“ е думата на 2015 според американски речник

18:59, 24 дек 15 / Свят 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Думата "социализъм" е най-проверяваната през 2015 г. на сайта на известния тълковен речник "Мериам-Уебстър" и беше обявена за дума на годината.

"Думата на годината" се определя на база търсенията в онлайн-версията на речника. Интернет потребителите са търсили значението на "социализъм" със 169 на сто по-често от миналата година, когато най-популярна беше думата "култура", пише БТА.

Според редактора на речника Питър Соколовски успехът на думата "социализъм" се дължи на кампанията на левия политик Бърни Сандърс, който се обявява за демократичен социалист и поддръжник на скандинавския социалдемократичен модел.

"Това, че Сандърс се представя като социалист, говори че свързването на термина със Студената война е останало в миналото", смята издателят.

През 2015 г. се оказаха популярни и други думи с наставка "-изъм".

Търсенията на "фашизъм" са нараснали силно след изявлението на Доналд Тръмп, че иска да забрани на мюсюлманите да влизат на територията на САЩ.Думата "тероризъм" е била проверявана след терористичните атентати в Париж, в Колорадо Спрингс и в Сан Бернардино, а "расизъм" е била търсена един и половина пъти по-често във връзка със стрелбата срещу вярващи в църква в Южна Каролина, протестите в университета на Мисури и инцидентите с полицейско насилие в САЩ.

"Социализъм" беше "дума на годината" и през 2012 г., но тогава делеше почетното място с думата "капитализъм", отбелязват световните агенции.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама