Турция ще създаде нова партия около Местан, убеден е лидерът на ВМРО

20:06, 24 дек 15 / Политика 25 438 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Премиерът и президентът на Турция - Ахмет Давутоглу и Реджеп Ердоган, ще се опитат да си създадат своя партия у нас, която да изпълнява техните разпореждания. Най-вероятно тя ще бъде създадена около Лютви Местан. Това обяви пред София Topnovini.bg лидерът на ВМРО и съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов. Изкаването му е във връзка с днешното ренешние на Централния съвет на ДПС да изхвърли от партията досегашния лидер Лютви Местан.

„До вчера мислих, че това няма да се случи, но след като видях днешната пресконференция в Кърджали, съм убеден, че участващите в нея ще подкрепят Местан“, каза Каракачанов по повод брифингът, организиран от вече бившия председател на ДПС. Той се състоя малко преди заседанието на Централносто събрание на партията, състояло се в имението на почетния председател на движението в „Бояна“ Ахмед Доган.

Попитан дали очаква Доган да се върне в политиката, Каракачанов отговори, че не е сигурен, че някога той е излизал от нея. „Без значение дали се водиш на някакъв пост или не, ако процесите в една страна зависят от теб, ти си част от политиката. Днешното му действие какво беше? Част от политическия процес. Доган просто беше леко по-встрани от политиката досега“, убеден е лидерът на ВМРО.

На въпрос дали разцеплението в ДПС е от полза на България, той каза, че всяка една политическа формация, поставяща се в услуга на чужди интереси и държави, е проблем за националната ни сигурност. В тази връзка отстраняването на подобен проблем е в полза на България.

Попитан защо Лютви Местан бе изхвърлен от ДПС, Красимир Каракачанов предположи, че това е заради факти и данни, сочещи приближаването на ДПС към политиката на турския президент Реджеп Ердоган, който „създава само проблеми на Близкия Изток и Балканите“.

„Тези връзки, контакти и общи дейности, които ДПС три години водеше заедно с Ердоган, са причината да бъде отстранен“, посочи лидерът на ВМРО.

На въпрос дали може да бъде променено отношението към ДПС, Каракачанов изтъкна, че в България трябва да се спазват законите и Конституцията. По думите му според българската Конституция не трябва да съществуват партии на етническа или религиозна основа.

„Винаги съм казвал, че ДПС е партия, която залага точно на това – на мюсюлманите и турците у нас. Ако не беше нарушена Конституцията от Андрей Луканов и Петър Младенов с легитимирането на такава партия, сега нямаше да се занимаваме с драмата „Лютви Местан““, уточни Красимир Каракачанов.

По думите му в 21-ви век в Европа няма място за етнически и религиозни партии и всички български граждани трябва да членуват в политически партии според политическите си убеждения или социаланта си принадлежност. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама