Пламен Константинов: По- добре е спортовете да са разпределени по региони, кадри и традиции

13:06, 25 дек 15 / Спорт 25 437 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Преди 10 дни Пламен Константинов беше на посещение в Русе. Старши треньорът на националния отбор по волейбол се срещна със състезателите от школата на ВК "Дунав", треньорите и клубното ръководство, както и с кмета на Общината Пламен Стоилов. 

Преди 5 години бяхте тук в Русе на финалите на ученическото първенство. Още тогава изказахте тезата, че мъжкият представителен национален отбор е витрина, зад която се крият много проблеми. Сега има повече чуваемост, с оглед на успехите, които постигнахте на Европейското първенство, но има ли повече слушаемост от страна на отговорните фактори за това ?

В общи линии слушаемост има. Въпросът е дали след слушането ще се стигне наистина до някакви конкретни действия, така че да се подпомагат отборите, и въпрос на желание, но и на приоритети, които слага всяка община. Ако има тук в Русе, ние с какво можем да помогнем, евентуално със специалисти, как да се структурира клуба. След като има едно такова съоръжение като "Булстрад Арена", трябва да има и някакъв спорт, който може да напълни тази зала. Е аз мисля, почти съм сигурен, че това може да е мъжки волейболен отбор в елита. Би създал може би най- голям интерес, а пък си мисля, че и Русе е зажаднял за елитен волейбол.

Защо, според вас, към представителните волейболни отбори, има по- малко интерес, въпреки че националният състав постига сериозни успехи ?

Това е въпрос на политика и на приоритети как са заложени във всяка община. Тръгва, според мен, от местната власт и след това около местната власт се обединява и бизнесът, защото много често те вървят заедно. Когато областта и кметовете подпомагат  определени спортове, бизнесът винаги се закача към тях. И много често така се получават успешните проекти. 

Като пример ще ви дам Добрич, където е точно такова взаимодействието – около 30% от бюджета се осигурява от Общината и останалото от бизнеса. Но има интерес и сигурно над 20 спонсора, които помагат на отбора. И отборът си възвърна школата в рамките на 3-4 години, стана вицешампион и спечели Купата на България. Догодина амбициите са да играят и в европейски турнир. Така че ето го добрият пример.

Възможно ли е Русе да е сред градовете центрове на волейбола в България ?

Да, възможно е. Но пак казвам – стига да има приоритети, за да не се получи така, че се инвестира и енергия, и хора в нещо, което предварително е замислено да не се случи. Има много такива примери. Аз не искам да се конфронтираме с други спортове, но трябва да стане ясно – държавата ни е такава и икономическата ситуация е такава, че не можем да имаме 30- 40 вида спорт.

Няма как да стане. И затова по- добре да бъдат разпределени по региони, по кадри, традиции, които има. Ако може, да не си съперничат. За всички, според мен, има място, въпросът е да има правилно разпределение. Когато се разпилява на много места, става от нищо пак нищо и според мен Русе има всички шансове, въпросът е на правилен избор.

Какви са вашите препоръки към треньорите, които се занимават в школите ?

Аз мисля, че тези неща е по- добре да ги решаваме в зала помежду си. Но треньорите имат нужда от подкрепа. Треньорската професия в последните години мога да я сравня с ... треньорите мизерстват в общи линии, особено на подрастващите. Това е истината. Един треньор на подрастващи, когато имаш 30- 40 деца, ти ставаш учител, ставаш майка, ставаш баща. Ти си педагог, трябва да обърнеш внимание на това дете, защото не е най- важното да го направиш голям спортист, ти трябва да го възпиташ, да стане човек.

Това нещо изисква време. Когато мизерстваш, няма как един мизерник да създаде звезда. Най- вероятно ще създаде друг мизерник. Така че, ако искаме истински нещата да се променят, особено при подрастващите, трябва да има достойно заплащане, да се обръща внимание на това нещо. Както същото се отнася и за учителите. Така че в общи линии ги слагам в една категория и не трябва да се омаловажава работата нито на едните, нито на другите.              

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама