Папа Франциск призова християните към скоромност и милосърдие

13:13, 25 дек 15 / Свят 25 263 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Главата на римокатолическата църка Папа Франциск отслужи в четвъртък кратка проповед в базиликата "Свети Петър" във Ватикана по случай Бъдни вечер и настъпващото Рождество Христово.

На рождественската меса, отслужена от Светия отец в храма, се събраха над 10 хиляди души.

В проповедта си той призова всички християни по света да се стремят към скромност и милосърдие в общество, което е "погълнато от привидностите и самолюбието". Настоя и за повече уравновесеност и простота в начина на живот, в свят, обсебен от богатството.

"В обществото, което често е заразено от консуматорството, хедонизма, богатството, екстравагантността, външния вид и нарцисизма, Исус иска от нас да действаме уравновесено. По начин, който е балансиран и последователен, да можем да виждаме и да правим това, което е от съществено значение. В свят, който често е безмилостен към грешника и толерантен към греха, трябва да си изградим строго чувство за справедливост, за да разпознаваме и да изпълняваме волята на Бога", каза по време на празничната литургия папа Франциск. Той добави, че всеки човек трябва да позволи на простотата на младенеца Исус да изпълни душата му и да вдъхнови живота му.

„В свят, който твърде често е безпощаден към грешника и снизходителен към греха, трябва да развивваме у себе си чувството за справедливост, за да разпознаваме Божията воля и да действаме според нея", каза още папата пред събралото се множество.

По думите му, времето на Рождество ни е дадено, за да се замислим още веднъж кои сме. Главата на Римокатолическата църква осъди "културата на безразличието, което често преминава в безмилостност". Появата на Христос, "нашия роден в плевня спасител", трябва да сложи край на "всеки страх и ужас", завърши папата.

По-късно в петък Светият отец ще произнесе традиционното си послание "Към града и света".  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама