Шуменци предпочитат празнични ваканции в страната

13:46, 25 дек 15 / Любопитно 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За разлика от миналата година, когато повече са пътували в чужбина, тази година шуменци, които се веселят извън града, предпочитат да изкарат празниците в страната. Това показа проверка Topnovini.bg сред няколко туристически агенции.

„Наблюдава се спад на пътуващите в чужбина тази година”, каза Мая Николова.

Тя допълни, че това не се дължи на финансови причини, а по-скоро на усложнената обстановка покрай границите заради бежанците, както и терористичните актове във Франция и съседна Турция.

Според нея тази година към българските хотели има по-голям приток от български туристи. Поравно е разделен интересът на клиентите към морето, планината и градските хотели. Изборът обикновено е ориентиран от средствата, с които разпогат мераклиите за почивка по празниците.

Предпочитани международни дестинации за празниците обаче си остават Гърция и Турция. Мая Николова обясни, че за разлика от Турция, където почти всички хотели предлагат „ол инклузив” обслужване, в Гърция това е рядко срещано, което прави и почивката там малко по-скъпа.

Най-ниските цени за една новогодишна екскурзия с 4 нощувки и празнична вечеря започват от 300 лв.

Според турагентът като нова дестинация за празниците се очервата и друга съседна страна – Сърбия.

„Тази парти дестнация е близка и евтина”, казва Мая Николова. Хотелите там са „ол инклузив”, като празнична вечеря може да бъде намерена от порядъка на 40 евро дори в центъра на Белград.

Нашенци предпочитат западната ни съседка и заради програмата, която осигуряват комшиите за празника.

„Там веселбите приличат на нашите повече отколкото празничните програми в Гърция и Турция”, каза Мая Николова.

Тя добави, че записванията за празничните екскурзии са започнали още в средата на ноeмври.

Забелязва се, че българите вече планират почивките си отрано, което може им спести до 25 % от цената, казва туроператорът и добавя, че записванията за почивка на море вече са започнали.

В друга тур агенция пък отбелязват, че потокът от шуменски туристи извън страната се е запазил, но е сменил посоката си.

Вместо към Турция, както досега, хората се насочват към съседна Гърция. Агентите обясняват това с интереса на пътуващите да разгледат различни дестинации. Обикновено се избират най-ниските оферти за около 400 лв. с път, 3 нощувки и празнична вечеря.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама