Чуждите медии за "преврата" в ДПС

15:18, 25 дек 15 / Политика 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Новината за изключването на лидера на Движението за права и свободи Лютви Местан, която вчера бе основна тема у нас, породи интерес и в чужбина. Редица издания, като „Агенция Франс прес“, „Ройтерс“, „Анадолската информационна агенция“ и „Дойче веле“ отразиха „преврата“ в ДПС. Случаят, който е пряко свързан и със свалянето на руския бомбардировач Су-24 от турските Военновъздушни сили и отношенията Анкара – Москва, бе широко коментиран и в медиите в Русия.

„Лидерът на партията, която представлява интересите на турското малцинство в България е изключен заради открито проявената си подкрепа към Анкара в конфликтната ситуация около сваления руски изтребител Су-24“, пише агенция РИА Новости, цитирайки Франс прес.

На заседание на ръководството на партията основателят ѝ и почетен председател Ахмед Доган каза, че такава съдба очаква всеки, който действа срещу националните интересни на България, пише още руското издание и припомня на читателите си за случая със сваления самолет от средата на ноември.

„Грандиозен скандал избухна в една от най-влиятелните партии в България. Ръководството на политическата сила единодушно реши да отстрани досегашния лидер Лютви Местан. Причината за изключването му е неоснователно, по мнение на съпартийците му, изказване, в което подкрепя Турция за сваления бомбардировач Су-24“, пише „Комсомолская правда“, позовавайки се на публикация на „Ройтерс“.

Отлъчването на Местан събуди интереса и на медиите в южната ни съседка. Още вчера София topnovini.bg писа за отразяването на новината в Турция. Днес тя се коментира и от други сериозни медии в страната като вестниците „Хюриет“, „Милиет“, TRT и турската редакция на „Дойче веле“.

„Защити Турция и бе изхвърлен от партията“, гласи заглавието на новината в „Хюриет“ и „Милиет“. Двете издания разказват подробно за случващото се в ДПС и публикуват част от отвореното писмо на Местан в отговор на обвиненията на Доган.

„Заради неразбирателство по отношение на външната си политика, партията, подкрепяща турското малцинство в България, се раздели с лидера си Лютви Местан“, пише „Дойче веле“.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама