60.9 % от домакинствата в Русенско имат достъп до интернет

16:26, 25 дек 15 25 272 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съгласно Регламент (ЕС) № 1196/2014 на Комисията от 30 октомври 2014 г. НСИ проведе изследване за използването на информационно-комуникационните технологии (ИКТ) от домакинствата и лицата. Изследването се провежда във всички държави - членки на Европейския съюз, по обща методология, която осигурява международна съпоставимост на резултатите. В страната са анкетирани са 4 085 обикновени домакинства и 9 011 лица на възраст 16 - 74 навършени години.

Резултатите от проведеното изследване за използване на ИКТ от домакинствата и лицата за 2015 г. в област Русе регистрират, че 60.9% от домакинствата в областта имат достъп до интернет в домовете си при средно 59.1% за страната. За областта е отбелязан растеж от 0.7 процентни пункта спрямо предходната година, който остава по-нисък от регистрирания за страната - 2.5 пункта, съобщават от ТСБ.

По относителен дял на домакинствата с достъп до интернет областта се нарежда на седмо място в страната след областите София (столица), Бургас, Шумен, Стара Загора, Пловдив и Благоевград. Област Русе заема първа позиция в рамките на Северен централен район, докато през 2014 г. се нареждаше на второ място по този показател.

Относителният дял на лицата на възраст между 16 и 74 години в област Русе, които регулярно ползват интернет (всеки ден или поне веднъж седмично) през 2015 година е 62.6%, като спрямо предходната година е регистриран ръст с 2.5 процентни пункта. По този индикатор областта се нарежда непосредствено след София (столица). В област Русе мъжете са малко по-активни при регулярното използване на интернет - техният относителен дял е 63.2% при 62.0% за жените, като и при двата пола съответните дялове надвишават регистрираните за страната.

Спрямо 2014 г. делът на жените, ползващи регулярно интернет, нараства по-забележимо от този при мъжете, съответно 2.8 и 2.4 проценти пункта. Значителни са различията при редовно използващите интернет по образование, като за област Русе 93.8% от лицата с висше образование използват редовно глобалната мрежа, при едва 19.7% от лицата с основно или по-ниско образование.

В сравнение с 2014 г. относителният дял на лицата с висше образование нараства със 7.3 процентни пункта, докато този на лицата с основно и по-ниско образователно ниво намалява с 14.3 пункта. Данните за 2015 г. в национален мащаб показват, че при лицата с ниско образование делът на регулярно ползващите глобалната мрежа варира между 55.3% за столицата и едва 6.3% за област Търговище, сочат още данните на ТСБ.

При лицата със средно образование делът се движи в малко по-тесни граници - между 69.8% за област Шумен и 15.6% - за област Търговище. При висшистите относителният дял на лицата, регулярно ползващи интернет в отделните области на страната е между 93.8% за област Русе и 70.6% в област Ловеч. През 2015 г. в седем от областите у нас делът на активните потребители на интернет с висше образование надхвърля 90% - Видин, Габрово, Разград, Русе, Шумен, Стара Загора и София - област.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама