Над 2 600 русенци празнуват имен ден на Стефановден

08:08, 27 дек 15 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българската православна църква почита днес, на третия ден от Рождество Христово – свети първомъченик и архидякон Стефан. Той е един от първите християни, способствал за разпространение на християнтвото и полагал грижи за християните.

Заради това фарисеите му устроили фалшив съдебен процес, в който използвали лъжесвидетели. Според житието на светеца, той не е осъден, а извлечен извън града от побеснелите фарисеи, които го убили с камъни. По този начин той станал първият мъченик за Християнството, който Българската православна църква почита и до днес.

По тази причина името на светеца е влязло в българската традиция и множество православни християни го носят. В Община Русе те са над 2 600, сочи справката, предоставена от ГРАО.

С оригиналното име на светеца – Стефан, са наречени 1 349 мъже; Стефана пък са 77 жени, а Стефанка – 263. 15 дами носят името Стефания, а Стефи са 4. Стефка се казват 654 жени, а Стефко е името на 53 мъже. Стефчо се наричат 20 представители на силния пол, Фана е името на 2 жени, а Фани – на 17. Фанка пък са кръстени 18 дами.

Празникът е свързан и с народни обичаи, според които на трапезата задължително трябва да присъства свинско с кисело зеле и баница с месо. Около нея се събират всички от семейството, за да е целокупна къщата през идващата година. Храната не се маха от масата и остава през цялата нощ на нея, защото се смята, че близките покойници идват, за да хапнат от нея.

На Стефатовден българите строго са спазвали забраните за т. нар. погани дни, които, според народната традиция, са между Игнажден и Йордановден. Народът вярва, че в този период – до кръщението на Исус Христос, което отбелязваме на 6 януари, на Земята бродят нечисти сили, които носят болести и смърт.

Нераждилите и бременните жени не трябва работят нищо Стефановден, за да имат леко раждане, гласи още народното поверие. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама