Старозагорец ще прави паметник на Свети Климент Охридски

08:13, 27 дек 15 / Култура 25 723 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Старозагорецът Наско Настев спечели конкурса на община Стара Загора за изграждане паметник на Свети Климент Охридски, по повод 1100 години от смъртта му. Годишнината ще бъде отбелязана на 27 юли 2016 година..

Фигурата е висока 3,5 метра, но ще бъде изграден и пиедестал по препоръка на журито на конкурса. Тя ще бъде изработена от два монолитни къса бял врачански камък, главата и ръцете ще бъдат изляти от бронз.

 Монументът ще бъде изработен от старозагорския скулптор в екип с арх. Красимир Добрев.

Общо седем проекта са постъпили за участие в конкурса. Компетентно жури с председател главният архитект на Общината Иван Кирчев и зам.-председател проф. Стефан Лютаков, ръководител катедра „Скулптура” на Факултета по изобразително изкуство във Велико-търновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”  е класирало на първо място проекта на Наско Настев и Красимир Добрев от Стара Загора, като най-пълно отговарящ на изискванията и критериите на конкурса.

От общинския бюджет ще бъдат дадени 80 000 лв. за реализиране на проекта.

Предложението на Настев и Добрев ще бъде премирано с награда от 2 000 лв. Класираното на второ място предложение на участника „Виктория” 2011 от Велико Търново получава парична награда от 1 500 лв. Наградено е и предложението на Иво Чехларов от с. Сливек, класирано на трето място, с 1 000 лв. Със свои предложения в открития конкурс с проекти участваха още Красимир Зарков от Стара Загора, арх. Диньо Динев от Стара Загора, Любомир Добрев от София и Димо Димов от Стара Загора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама