12 години от трагедията в Кербала

09:50, 27 дек 15 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
12 години се навършват днес от самоубийствения атентат срещу базата "Индия" в иракския град Кербала, при който загинаха петима български военни, а други 27 души бяха тежко ранени.

На 27 декември 2003 година, в 12.45 часа местно време (11.45 часа българско време) кола-цистерна се взривява в близост до оградата на район №1 (Индия), където е щабът на българския батальон. Тя пробива загражденията и се взривява в близост до оградата като причинява големи разрушения в лагера.

При нападението загиват майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев, офицерски кандидат Антон Петров, офицерски кандидат Иван Инджов и офицерски кандидат Свилен Киров.

Анализът след трагичния инцидент тогава показва, че около 12.45 ч., по сигнал от два поста в района на база "Индия" за явна заплаха за самоубийствен атентат с камион-бомба, северозападно от базата, караулът и групата за бързо реагиране откриват стрелба по движещия се камион.

След около 10 минути е извършен подобен атентат и в центъра на град Кербала, непосредствено пред сградата на Кметството и в близост до сградата на местната полиция. Петнадесет минути по-късно се извършва атентат и срещу Логистичната база на многонационалната бригада под полско командване", се казва в него. Там е посочено, че при нападението българските военнослужещи са проявили висок професионализъм и хладнокръвие при неутрализиране на атаката и с действията си те са предотвратили по-големи загуби и разрушения.

В годините, през които продължи мисията в Ирак (2003 - 2008), при различни обстоятелства, включително и при инцидент с "приятелски огън", загинаха още осем български военни. В Ирак България даде общо 13 жертви. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама