Теодора Евтимова: През 2015 г. превърнахме библиотеката в кауза

11:18, 27 дек 15 / Култура 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С Теодора Евтимова, директор на Регионалната библиотека „Любен Каравелов“, разговаряме за изминалата 2015 г. и плановете за 2016, за трудностите в работата на библиотечните служители и помощта, която получават, за да я вършат. Сред темите е и тяхната инициативност в привличането на повече посетители и най-вече в работата по въвеждане на нови технологии и извеждането на русенската библиотека на водещо място сред модерно работещите подобни културни институти в България.

- Г-жо Евтимова, Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ изпраща една година, изпълнена със събития. Всяка седмица тук се провеждаха по 3-4 такива, идваха много и интересни гости, които привличаха голям брой посетители. Всичко това обаче е свързано и с разходи и в тази връзка ще Ви попитам, достатъчно ли е финансирането на Русенската библиотека, която, освен всичко друго, е и носител на награди, нееднократно извоюва призови места за Русе в различни категории в състезанието „Забавното лятно четене“ и др.?

- Финансирането никога не е достатъчно, особено в сферата на културата. Вие знаете, че тази година имаше и стачка на библиотекарите заради изключително ниските заплати и наистина недостатъчното финансиране, особено що се отнася до дейност, до закупуване на литература. Това се усеща силно при нас – в огромна библиотека, каквато е русенската. Финнасирането не е достатъчно, за жалост. Необходимо е да е доста повече, но в крайна сметка се простираме според възможностите си.

Положително е, че през тази година направихме така, че библиотеката да стане кауза – обърнахме се към много фирми, към много публични организации, към неправителствени организации, които, за щастие, изключително много помогнаха за това ние да осъществим почти на 100% дейностите ни, свързани със социалната и образователната функция на библиотеката. Много благодаря на всички, които ни помогнаха през 2015 г.

- Колко пари се отпускат от държавата или от общината за закупуване на книги – за попълване на фонда?

- Библиотеката се финансира чрез делегиран бюджет. Това, което ние успяваме да заделим за книги – конкретно, точно за книги, е около 20-21 000 лева на година, които са изключително малко за нашите мащаби и с оглед цените на новоизлизащата литература. Отделно, около 10 000 лева заделяме за периодични издания.

Хубавото за следващата година е, че за първи път абонирахме библиотеката за онлайн периодични местни издания, така че хората ще разполагат с по един брой на хартиен носител и с достъп до същия в интернет.

- След като средствата за финансиране на библиотеката са малко, достигат ли те за назначаване на необходимия брой служители?

- Засега нямаме нужда от още щатни места. Ние сме се насочили към внедряване на съвременните технологии, така че този брой библиотекари, който имаме в момента, да са абсолютно достатъчни и те да обръщат малко повече внимание на чисто библиотекарската дейност. С една съвременна технология, внедрена в библиотеката, това би могло да бъде осъществимо.

Направили сме такъв проект, очакваме резултатите, дано да бъде одобрен и да внедрим например радиочестотните технологии. Това ще даде основание на библиотекарите да имат повече време за разширяване на библиотечните услуги, а в същото време библиотеката ще има възможност да работи 24 часа в денонощието. Това означава, че всеки читател, който иска да си върне книгите по което и да било време, ще има такава възможност да го направи.

- И през нощта?

- Дори и през нощта!

- Тази година стартира нов начин на регистрация на читателите – те биват снимани тук, на място, а читателските карти вече са 12-месечни, а не валидни за календарната година, в която са издадени. Как беше прието това от читателите, свикнаха ли бързо и служителите с новия начин работа?

- И служителите и читателите приеха нововъведението много добре. Пак казвам, ние се простираме според нашите възможности, но редно беше в средата на второто десетилетие на ХХI век да отхвърлим старата регистрация на потребителите в библиотеката. Спомняте си, имаше хартиени картони, където всеки читател записваше книгите, които е взел. Повтарям, това не може и не трябва да се случва на превала на второто десетилетие на ХХI век.

Така запазваме и екологията на България, спасяват се дървета, които биха били отсечени за използване на толкова много хартия.

Русенската библиотека е една от малкото, която започна по този начин да регистрира и да раздава електронно литература и може би единствената библиотека, в която за един ден се записаха 550 читатели, когато обявихме безплатния ден за регистрация и издаване на читателски карти. Причината не е, че хората нямат пари и възможност, напротив, те се почувстваха добре от факта, че ние направихме нещо за тях. Един родител винаги може да отдели 2 лева да плати читателската карта на детето си, за да ползва то 12 месеца библиотеката. От години не бях виждала такава опашка.

С въвеждането на радиочестотните технологии регистрацията ще става по малко по-различен начин, ще се вади един единствен път карта. Надявам се да спечелим проекта и да осъществим идеята си. С въвеждането на новите технологии всеки един читател ще може сам да си регистрира книгите, които е взел, сам да си ги върне, без участието на нито един библиотекар или друг човек от библиотеката.

- За следващата година отново ли да очакваме толкова многобройни и разнообразни събития и интересни гости, както през тази?

- За следващата година, ако има материална възможност, сме решили да поканим шестима много известни личности и на всеки два месеца да имаме по едно голямо събитие. Няма да кажа обаче предварително, кои са имената, ще ги запазя в тайна, за да има изненада.

През 2016 г. ще продължим да работим по нашия уникален международен кондурс по екслибрис, както и за другия ни уникален международен конкурс – за комикс. През септември отново ще направим „Стара хартия за нова книга“, ще участваме и в маратона на четенето, в Андерсеновата нощ, в която по 16 деца нощуват тук и за тях има забавления и атракции, за да могат по забавен начин да научат много и нови неща за света на приказките, за Ханс Кристиян Андерсен и неговото творчество.Традиционно се включваме в Нощта на литературата и в Нощта на музеите, също и в Националните четения под патронажа на президента и много, много други.

Освен че се стремим да запознаваме децата с достиженията на световната култура, ние работим и за изграждането на родолюбиво чувство у нашите най-малки читатели. За всеки голям християнси и български празник провеждаме събития, които запознават малчуганите с българските народни традиции и обичаи. Ще продължим работа в тази насока, защото децата порастват, идват нови и на тях също трябва да бъдат предадени тези знания. От тази година, всяко едно дете, записано в библиотеката, получава подарък – книгата „Левски в детските очи“. Целта ни е да възпитаваме родолюбивото чувство в децата.

Освен че ги обучаваме на това, какви са православните празници и смисълът им; по какъв начин трябва да си подредят стаите, трапезата, какво означава всеки един от тях, ние ги обучаваме и на много други неща, като например изключително успешният ни проект за финансова грамотност, който се радваше на голям интерес.

Ние имаме и една социална функция – клуб „Здраве“, който набра голяма скорост. Всеки месец каним по един професионалист в някоя област, свързана със здравеопазването и здравословния начин на живот, за да обясни на нашите посетители, какви са възможностите в здравната сфера, здравната каса, как да се предпазим от някои болести и ако, не дай Боже ги имаме, какво да правим.

Искам да отбележа също, че през 2015 година бележим повишение на броя на посетителите и на читателите на библиотеката. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама