Десетки препоръки отправи ОДМВР - В. Търново с цел безопасност по пътищата в оставащите празнични дни

12:09, 27 дек 15 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През последните 3-4 години благодарение на взетите превантивни мерки от ОДМВР – В. Търново на територията на област В. Търново не са регистрирани сериозни инциденти и тежки пътно транспортни произшествия по време на Коледните и Новогодишни празници, съобщава на сайта си Областната дирекция.

По време на Новогодишни празници възникват специфични опасности за тежки пътни злополуки поради значително увеличената интензивност на движението, хлъзгави пътни настилки, намалена видимост от мъгла, неосветени улици в населените места,  склонност към компромиси и управление в нетрезво състояние, намалена светла част от денонощието,  традиционна недисциплинираност на  водачи и пешеходци, анализират от Дирекцията ан МВР във Велико Търново.

Шофирането в нетрезво състояние след употреба на големи количества алкохол в празничните нощи от водачи и пешеходци, е основна причина за поредица злополуки  с жертви и ранени в този период през последните години.

Потърпевши са най-вече пътниците, съгласили се лекомислено да бъдат возени от пияни и неправоспособни шофьори. От МВР публикуваха на сайта на |Дирекцията  редица мерки за безопасност по празниците.

Те включват избор на подходящо време за пътуване на дълги разстояния с цел избягване на върховото натоварване по пътищата, преглед основно изправността на спирачната система, светлините,  чистачките, устройствата за измиване на предното стъкло, подгряващото устройство на задното стъкло. Заредете резервоара на устройството за измиване на стъклото с незамръзваща течност. Осигурете си резервни крушки за евентуална подмяна. От полицията съветват още да не се  рискува, ако автомобилът е с износени гуми.

Трябва да се носят в багажника вериги за сняг. Зад волана по дългия маршрут трябва да е възможно най-опитният водач от семейството /компанията/. „Отложете пътуване и гостуване, ако условията за движение са усложнени, ако нямате достатъчен опит при шофиране при зимни условия и ако автомобилът Ви не е подготвен  и напълно оборудван.

Не се поддавайте на настояване на вашите близки и приятели да потеглите, за да не изпуснете гостуването и трапезата”, предупреждават още от великотърновската полиция. От областната дирекция апелират към гражданите да бъдат бдителни и да се съобразяват с отправените от органите на реда препоръки, за да не се стига до неприятни инциденти, които биха помрачили предстоящите празници. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама