Китай прие първия си антитерористичен закон

15:59, 27 дек 15 / Свят 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Китайският парламент прие първия си закон за борба с тероризма. Положителнен вот за документа дадоха всичките 159 депутати в китайския парламент.

Гласуването стана, след като в четвъртък пекинската полиция издаде жълт код за сигурността, засили въоръжените полицейски патрули и затвори район на столицата, където има много заведения и търговски обекти. "Жълтият код" е втората степен на тревога в четиристепенната китайска система. Законът за борба с тероризма бе приет ден след като китайското министерство на външните работи обяви, че френска журналистка ще бъде експулсирана от Китай, защото "подкрепяла тероризма".

Целта на закона е да се намери баланс между прилагането на законодателството в сферата на борбата срещу тероризма и законните интереси на гражданите, заяви на пресконференция председателя на комитета по въпросите на обществената сигурност и борбата с тероризма Ан Вейсин.

Отделни положения в закона за борба с тероризма се отнасят за безопасността в интернет. Те задължават доставчиците на телефонна и интернет връзка да предават на китайските власти кодовете за криптиране на информация, а също паролите на потребителите на компетентните ведомства. Освен това нормативно-правният акт задължава телекомуникационните компании да разполагат със сървъри и друго оборудване с личните данни на потребителите на територията на КНР.

През март президентът на САЩ Барак Обама остро разкритикува законопроекта. Според президента законодателни норми принуждават чуждестранните компании, включително американските, да предават на правителството на КНР конфиденциална информация, и включват механизми, позволяващи да се следят и шпионират всички потребители. Властите в Китай са на мнение, че задължителните мерки по отношение на телекомуникационните и интернет компаниите са необходими, защото терористите все повече използват киберпространството. Те поддържат становището, че Китай е балансирал нуждите в борбата с тероризма и защитата на бизнес интересите и обществените права, посочва Асошиейтед прес.

Текст на закона още не е публикуван, посочва Франс прес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама