Фенове на Левски с мирно шествие в центъра на София (обновена )(снимки)

17:52, 27 дек 15 25 404 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 50 фена на Левски се събраха на мирен протест пред сградата на Българския хелзингски комитет (БХК) в центъра на София. Те направиха това в навечерието на 8-ата година от убийството на едно младо момче - привърженика на "сините" Андрей Монов.

Припомняме, че случаят с убийството на 20-годишния младеж е от 28 декември 2007 г. Тогава австралийският гражданин Джок Полфрийман наръга с нож българина в гръдния кош, с което засегна левия бял дроб и сърцето на младежа. От тежката рана Монов умира на място. Полфрийман беше признат за виновен и осъден на 20 години лишаване от свобода и общо 400 000 лв. обезщетение за причинени неимуществени вреди.

Протестът на „сините“ започна от ул. „Връбница“ № 7, където се помещава Българският хелзинкски комитет. Причината за недоволството на протестиращите е решението на организацията да номинира австралиеца за "Човек на годината". След силен обществен натиск и протест на "сините" привърженици предложението беше оттеглено.

„Идеята е да покажем, че това, което хората от БХК направиха беше една страхотна обида. Нашата позиция е, че сме адски възмутени, от това, което си позволиха. Не очаквам да реагират по някакъв начин. Те няма какво да кажат повече, те няма да се извинят. Това е някаква висша форма на наглост и затова се радвам, че днес шествието започва именно от тук, а не от бул. „А. Стамболийски“ както обикновено. Ще покажем, че тази обида я приемаме много сериозно“, каза Крум Лозев.

Мирният протест на „сините“ подкрепи и евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки. Пред София topnovini.bg Джамбазки изрази възмущението си от БХК, като обясни, че в неговите очи Българският хелзингски комитет не е правозащитна организация.

„Така наречените правозащитници, които са лицемери, си позволиха да изтъкнат, да номиниртат за човек на годината един доказан двоен убиец. Това лицемерие нас ни вбесява и подлудява. Тук сме, за да си спомним, че това момче вече не е част от българското общество. Едно съвсем нормално момче, млад българин умря. Беше убит. Това за нас е важно, защото той беше част от нас. Тези момчета, които виждате, без значение дали искат да говорят и могат да завършат моите думи, ние бяхме заедно и сме заедно. Момчето го няма, защото един абсолютен дегенерат го уби и той не може да бъде човек на годината“, категоричен беше евродепутатът.

Мирното шествие продължи от БХК към лобното място на Андрей Монов на бул. "Ал. Стамболийски", в близост до пл. "Света Неделя". Феновете бяха придружени със засилено полицейско присъствие, като служителите на МВР спираха движението, за да може шествието да се придвижи. До ексцесии не се стигна, тъй като момчетата подчертаха, че са се събрали по един тъжен повод и никой не е имал намерения да напряга обстановката. Евродепутатът Ангел Джамбазки също беше част от протеста до самия край. При лобното място на момчето бяха запалени десетки свещи, а участниците в шествието запазиха няколко минути мълчание в памет на своя приятел.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама