КАТ не може да тества шофьорите за наркотици - нямали консумативи за дрегерите

20:59, 27 дек 15 25 1628 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Броят на шофьорите, които сядат зад волана под въздействието на наркотици постоянно се увеличава. Оказва се обаче, че от КАТ не могат да тестват на място, защото в момента не разполагат с консумативи за дрегерите. Директорът на КАТ-СДВР Тенчо Тенев коментира пред bTV, че очакват да бъдат оборудвани, а дотогава правели тестовете през друго техническо средство.

От КАТ не дават точни данни за броя на заловените шофьори с положителни проби през годината. Признават обаче, че те се увеличават, както нараства и процентът на употребяващите в България изобщо. Въпреки че дрегерите за наркотици бяха въведени у нас още през 2010 г., става ясно, че в момента са неизползваеми. За да тестват шофьорите на място, са обучени 220 полицаи, които твърдят, че по принцип не им трябвал тест, за да разпознаят състоянието на човека зад волана.

Дрегерът за наркотици позволява да се направи проба в полеви условия, като апаратът засича наличието на 7 вида наркотични и упойващи вещества. Ако тестът се окаже положителен, шофьорът трябва да даде кръв в лаборатория. Според статистиката на КАТ за София, полицаите хващат поне по един дрогиран шофьор седмично. Според данните на лабораториите повечето шофьори са пушили трева или са взели амфетамини. Има и много случаи, в които това е комбинирано с алкохол, което прави риска в пъти по-голям.

„Увеличават многократно риска от инцидент. Именно поради промяна на съзнанието им, липса на страх, еуфория и поради липса на преценка за време и място”, коментира пред bTV Виолета Богданова от Националния център по наркомании.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама