Огнян Герджиков: Приетите промени само открехват вратата за съдебна реформа

21:49, 27 дек 15 / Политика 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За момента промените в Конституцията са само първата крачка към осъществяването на реформи в съдебната система. Те само „открехват вратата, през която може да се промъкне съдебна реформа“. Този коментар направи юристът и бивш председател на Народното събрание Огнян Герджиков.

"Вратата не беше достатъчно широко отворена, за да ѝ бъде комфортно на реформата, но при добро и съобразително законодателство в следващите нормативни актове, би могло да се очаква, че нещо може да наподоби на една съдебна реформа. Може би не най-добрата, но все пак да се направи следващата крачка към съдебната реформа", казва Герджиков, цитиран от агенция "Фокус".

Според Герджиков не трябва да се инициират промени в основния закон, каквито са призивите към правосъдния министър Екатерина Захариева. Той подчерта и, че е против политическата квота във Висшия съдебен съвет (ВСС).

Този месец депутатите в Народното събрание приеха на второ четене измененията в Конституцията, според които съдийската и прокурорската колегии във ВСС ще имат равен брой представители на професионалната и политическата квота. Според юриста по този начин няма да се реши проблемът управляващите да избират за позициите хора, които са им удобни.

"Така или иначе нашият основен закон това нещо го допуска, но вътрешно си противоречи. След като веднъж обявява съдът за независим и подчинен единствено на конституцията и законите, втори път регламентира политически квоти, тоест управляващите да могат да си подреждат своя пъзел“, заяви юристът.

Герджиков каза още, че е възможно разделянето на ВСС на две колегии – съдийска и прокурорска, да повлияе положително на независимостта на съда при решаването на кадрови въпроси в съдебната власт. Той отговори колебливо, като каза, че практиката ще покаже дали това решение ще оправдае очакванията на обществото.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама