Димитър Радев за стрес тестовете на банките: Подготвяме се за всички възможни сценарии

23:04, 27 дек 15 25 434 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предстоящите стрес тестове за състоянието на банковата система у нас ще дадат ясен и независим отговор за ситуацията в българските банки. Това каза директорът на БНБ Димитър Радев в предаването „Беновска пита“. Гуверньорът на БНБ заяви, че се надява отговорът да е положителен, но се подготвя за всички възможни сценарии.

Радев каза още, че отношенията между БНБ и Народното събрание са са отлични, за което свидетелства и приемането на приемането на Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитните институции.

„Един силен, конкретен резултат, е приемането на Закон за възстановяване и преструктуриране на кредитните институции, който влезе в сила през лятото и който всъщност ни дава възможност да изградим една адекватна институционална рамка за решаване на проблеми в банковия сектор. Нещо изключително актуално и важно, особено, след случая с КТБ.", обясни Радев. Той подчерта, че в момента се изпълняват най-важните задачи на централната банка, които бяха формулирани и при избора му за управител на БНБ.

"В краткосрочен план те са свързани с възстановяване на доверието в централната банка. В стратегически план, с присъединяването на страната към еврозоната“, каза Димитър Радев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама