Падна забраната за второ дете в Китай

13:59, 28 дек 15 / Свят 25 1112 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Постоянният комитет на Общокитайското събрание на народните представители прие законопроект, с който пада забрана за ограничаване на раждаемостта. Новият нормативен документ влиза в сила от 1 януари 2016 г., предаде агенция ТАСС.

"Държавата подкрепя принципа, според който една съпружеска двойка може да има до две деца", се посочва в текста. По този начин се слага край на политиката "едно семейство - едно дете", водена през последните 40 години и предотвратила раждането на близо 400 млн. души.

Още през октомври стана ясно, че управляващите подготвят промени, с които ще позволяват на всички семейства да имат по две деца. Комунистическата партия започна официална промяна в политика преди две години, позволявайки на някои двойки да имат две деца - ако някой от техните родители е единствено дете, а за семействата на село - ако първото дете е момиче. Причината за това е застаряващото население на Китай. Остава в сила обаче забраната за други деца. 

Оспорваната политика "едно семейство - едно дете" е въведена през 1979 г. от комунистическата партия в Китай.

В момента населението на азиатската страна е около 1,3 милиарда души. Според данни на ООН до 2050 година в комунистическата страна ще има близо 440 милиона души на възраст над 60 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама