Обжалват конкурса за паметник на Климент Охридски в Стара Загора

07:48, 29 дек 15 / Култура 25 675 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Участници в конкурса на община Стара Загора за изграждане паметник на Свети Климент Охридски обжалват решението на журито пред  Комисията  за защита на конкуренцията (КЗК). Жалбоподател е „Виктория 2011“ ЕООД  Велико Търново.  Дружеството е регистрирано от скулптура Борис Борисов и арх. Пламен Цонев. Техният проект за паметник остана втори в конкурса.

На първо място бе класирано предложението на старозагореца Наско Настев, което предвижда фигурата на светеца да е висока  3,5 метра с пиедестал. Тя ще бъде изработена от два монолитни къса бял врачански камък, главата и ръцете ще бъдат изляти от бронз.  Монументът ще бъде изработен от старозагорския скулптор в екип с арх. Красимир Добрев.

Общо седем проекта постъпиха за участие в конкурса. Журито с председател главният архитект на Общината Иван Кирчев и зам.-председател проф. Стефан Лютаков, ръководител катедра „Скулптура” на Факултета по изобразително изкуство във Велико-търновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, класира на първо място проекта на Наско Настев и Красимир Добрев, като най-пълно отговарящ на изискванията и критериите на конкурса.

Очаква се поне с няколко месеца да бъде забавено изпълнението на проекта, взависимост от решението на Комисията. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама