Тригодишен план за работа предлагат от „Мини Марица-изток”

08:47, 29 дек 15 25 378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
«Изготвили сме тригодишен план за създаване на оптимални условия за работа в «Мини Марица-изток»», съобщи изпълнителният директор инж. Андон Андонов. По думите му оcнoвният пpoблeм зa дpyжecтвoтo e неритмичното развитие на откривните дейности. Капанът с откривката е заложен още през 2009 г., когато тогавашният министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров отменя методиката за ценообразуване на въглищата. Постъпленията намаляват, заради по-ниската цена на въглищата, която се определя всяка година със заповед на ресорния министър. В момента тя е 77 лв. за тон условно гориво, а според отменената методика трябва да е 110-115 лв. за тон условно гориво.

Според Андонов, за сметка на намалелите постъпления в «Мини Марица-изток», печелят повече двете американски централи ТЕЦ «AES Гълъбово” и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица-изток 3”. Намалените приходи се отразяват и на откривката.

Според изготвения тригодишен план, който обхваща периода до 2019 г., годишният добив не бива да надхвърля 27,35 млн. тона въглища. „Не е нормално свръхпроизводство при ликвидна криза”, коментира инж. Андонов. До края на т. г. в дружеството ще бъдат добити около 32 млн. тона въглища, при план 27.4 млн. тона. Добивът на въглища е изпълнен на 120%, а развитието на откривката е едва 74%. Това крие опасности от свлачища в рудниците. Затова трябва да се задържи нивото на въгледобива и да се изпълни работата по откривните дейности.

„Вече не са важни толкова приходите, колкото стабилитета на рудниците”, категоричен е изпълнителният директор. Ако се добиват по 27.35 млн. тона за срок от три години и се инвестира в откривката, след това дружеството може без проблеми да дава по 30-32 млн. тона въглища годишно на централите.

В находището има запаси от над 2 млрд. тона, които ще стигнат за още 60 години работа на централите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама