Откриха паметник на големия варненски скулптор Кирил Шиваров

14:27, 29 дек 15 / Култура 25 512 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Паметник на големия скулптор Кирил Шиваров бе открит от кмета на Варна Иван Портних и проф. Пламен Братанов – автор на творбата. Тържеството събра много почитатели на изкуството на скулптора в градинката до Търговската гимназия.

По повод 100-годишнината от включването на България в Първата световна война през март догодина се очаква да бъде готов и паметникът на полк. Милчо Железов, командир на бреговата артилерия на Варна по време на войната. Важна задача ще бъде вавъзстановяването на паметниците на културата в централната градска зона, част от които са в много лошо състояние.

Тържеството уважиха Пламена Маринова – зам.-кмет на Варна, Антония Йовчева - директор на дирекция „Култура и духовно развитие“, Даниела Димова – председател на комисията по култура в ОбС, художници и скулптори.

Кирил Шиваров (1887 – 1938 г.) е един от най-значимите варненски творци, допринесли за създаване на уникалния облик на морския град и обогатяване на културното наследство на България. Сред най-известните му творби във Варна са скулптурите, украсяващи Икономическия университет, Фонтанът на сирените в Морската градина, паметникът на Аспарух на Аспаруховия вал, паметникът на Отец Паисий в Алеята на Възраждането в Морската градина.  Творчеството му е оставило следи в цяла България, като едни от най-значимите са лъвските глави на паметника на Шипка,  фигурите на Евлоги и Христо Георгиев пред главния вход на СУ "Св. Кл. Охридски", украсата на Народния театър “Иван Вазов, Столичната библиотека на пл.”Славейков”, Съдебната палата, Българската народна банка, Търговската гимназия  и др.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама