Общинският съвет в Каварна излезе с декларация против закриването на съда в града

16:30, 29 дек 15 25 423 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Закриването на Районния съд в Каварна може да доведе до икономии в бюджета на страната, но ще натовари бюджета на гражданите и ще намали степента им на доверие към съдебната система" - това се казва в декларация на Общинския съвет, която ще бъде изпратена до Висшия съдебен съвет.

Документът е в подкрепа на писмото, което е изпратил кметът на Ообщината Нина Ставрева до висшите магистрати. В него се настоява съдът в Каварна да не бъде закриван.

През юли тази година ВСС прие мерки за оптимизация на съдебните структури. Те предвиждат намаляване на техния брой в отделните области, както и закриване на някои административни структури на съдебната власт. Вследствие на тези мерки трябва да бъде закрито едно от двете районни съдилища в Балчик или в Каварна. Така, за да получат справка или да защитят правата си, хората ще трябва да пътуват до друг град в района. Значително ще бъде затруднена и нотариалната дейност.  В декларацията си Общинския съвет на Каварна се изразява опасенията за задълбочаване на тенденцията за миграция на населението от града.

В писмото на кмета на Каварна Нина Ставрева до ВСС се казва, че е натовареността на районния съд в града е много голяма. Тя изтъква и готовността на общинските съветници да предоставят на ВСС за безвъзмездно използване сграда, която е общинска собственост. Така ще бъдат намалени разходите за издръжка на Районния съд и може да отпадне необходимостта от неговото закриване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама