Плевен ще има "синя стая" през 2016 година

18:32, 29 дек 15 25 429 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До края на 2016 г., по всяка вероятност в Плевен ще има "синя стая" за разпит на деца - жертви на престъпления. Това съобщи председателят на Окръжен съд - Плевен съдия Александър Григоров на последната среща с журналисти за тази година. Той допълни, че вече е избран изпълнител, който да приведе в подходящ вид и обзаведе помещението, отпуснато за ползване с решение на Общински съвет.

Съдия Григоров уточни, че т. н. "синя стая" се реализира от Министерство на правосъдието и е само една малка част от много по-мащабен проект, чиято основна цел е да се сведе до минимум риска от допълнително травмиране на децата, станали жертви на престъпни деяния. Помещението ще бъде обзаведено по подходящ начин, а невръстните жертви ще бъдат разпитвани от психолози и съдии със специална подготовка. Досега общо четири служители на Плевенския съд преминават курс за разпит на малолетни и непълнолетни.

На пресконференцията стана ясно още, че тази година Окръжен съд - Плевен бележи своеобразен рекорд по приключване на делата в законовия тримесечен срок. За 2015-а в трите месеца са приключени между 89 - 92 на 100 от започнатите дела, което е добър показател за България, а и за страните от ЕС. Съдия Александър Григоров коментира, че през първото полугодие в тримесечен срок са затворени 82% от наказателните дела от общ характер, като за същия период на миналата година са реализирани 76 на 100 от съдебните решения.

Заместник-председателят на Окръжния съд съдия Стефан Дачев каза, че броят на гражданските и търговски дела е намалял, сравнено с миналата година. Сега са постъпили 1 298 дела, от които едва 145 са търговски. Според съдия Дачев, тепърва ще се отчита на какво се дължи намалението на търговските дела, което би могло да е заради редица различни по своето естество причини.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама