Калфин: ДПС опитва да стане приемлив коалиционен партньор

20:11, 29 дек 15 / Политика 25 365 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
ДПС търси промяна в себе си, която да го направи приемлив коалиционен партньор. Това заяви вицепремиерът Ивайло Калфин в ефира на бТВ. Коментарът му е във връзка с изключването на Лютви Местан от движението.

Калфин определи речта на почетния председател на ДПС Ахмед Доган от 17 декември и последвалото сваляне на лидера като препозициониране, както "когато един продукт има нужда от по-ново виждане, той се преопакова".

Според вицепремиера в ръководството на ДПС се извършва ритуално действие, което насочва партията, а риториката на Доган показвала различен вид позиции на ДПС и отваряне към коалиция. Калфин уточни, че това е личното му впечатление, като човек, наблюдавал дълго политиката.

"Нито ДПС, нито г-н Доган, нито г-н Местан са нови в политиката", изтъкна той.

Вицепремиерът на няколко пъти посочи, че Местан дължи обяснение дали е вярно писаното в някои медии, че се е криел в посолството на Турция в София и припомни, че "в началото на 90-те години в това посолство се носеха едни списъци с разузнавачи". Ивайло Калфин определи като "абсолютно недопустима" намесата на което и да било посолство във вътрешни проблем.

"Викането на посланика за обяснение в Министерството на външните работи е едно доста сериозно действие", посочи Калфин, според когото външният министър може да направи това. По думите му за подобна стъпка няма няма нужда от решение на кабинета, тъй като това е един от лостовете на дипломацията. "Нека да не правим национален проблем. На Министерския съвет не му е това темата", отговори вицепремиерът на въпрос ще повдигне въпроса на утрешното заседание на правителството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама