Малки читатели дадоха старта на "Маратон на четенето" в Русе

10:34, 02 апр 16 / Култура 25 275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През месец април 2016 г. Регионална библиотека „Любен Каравелов“ се присъединява към Националната кампания Маратон на четенето, чиято цел е да насърчи четенето и общуването с книгите – носители на непреходните ценности в човешката история и култура. Днес най-малките читатели на Библиотеката дадоха старт на кампанията с Нощ на Андерсен, която тази година е под мотото: „Вълшебно приключение с огромно настроение“.

Нощта на Андерсен в Русенската библиотека е посветена на  Международния ден на детската книга и изкуствата за деца - 2 април, рождената дата на Ханс Кристиян Андерсен, и с нея се открива Маратонът на четенето през тази година. През 2016 г. Регионална библиотека „Любен Каравелов“ организира инициативата в партньорство с Образователен театър „Любознайко“. 16 деца от различни русенски училища ще се потопят в приказния свят на Ханс Кристиян Андерсен, ще открият тайните на изкуството на комикса - неговата история, видове и техники. Малката русалка и други любими приказни герои на Андерсен ще оживеят в арт работилница за комикс и блицанимация. Децата ще имат възможност да осъществят скайп връзка със свои връстници от гр. Щип, Македония, които също участват в световната инициатива Нощ на Андерсен.

Бихме искали и тази година Маратонът отново да се превърне в извор за вдъхновение и повод за проява на креативност при организирането на събития, посветени на книгите и четенето. Надяваме се, че по този начин ще продължим да утвърждаваме Библиотеката като значимо място за четене, за достъп до информация, за общуване и срещи на общността, казват организаторите.

Русенската библиотека се включва в Маратона с поредица от инициативи: премиери на книги, драматизации и четене на откъси от любими книги. Те ще се реализират в партньорство с Издателство „Булевард. БГ“, Русенския филиал на Дружеството на свободните писатели, преподаватели и студенти от РУ „Ангел Кънчев“, специалност „Социална педагогика“, Образователен театър „Любознайко“ и Постоянна експозиция „Музей на комикса“. В кампанията ще се включат учители и възпитаници на ОУ „Братя Миладинови“, ЦДГ „Зора“, ЦДГ „Звездица“, ЦДГ „Пролет“ и ЦДГ „Пинокио“. Към кампанията ще се присъединят и НЧ „Надежда – 1908” в Ново село, Центърът за психично здраве - Русе и Центърът за обществена подкрепа на „Каритас“ - Русе.

Русенската библиотека реализира Нощ на Андерсен по Проект „Ролята на обществените библиотеки в устойчивото развитие на нови публики“ с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“  при Министерство на културата. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама