Екарисажът в Шумен не работи трети месец заради неуредени сметки с държавата

11:32, 02 апр 16 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Екарисажът в Шумен не работи от началото на годината. Предприятието спря дейността си заради натрупани над 6 млн. лв. задължения от държавата.

Сумата е за периода от средата на 2014 и цялата 2015 година, обясни управителят на “Брамас 96” Мирослав Александров.

Така за пореден път местното предприятие, което обслужва 18 области в страната, спира да третира трупове на умрели животни, като дълговете са достигали 3.5 и 4 млн. лв., но сегашното задължение от над 6 млн. лв. е най-голямото до момента.

Александров обясни, че за натрупаните задължения са пращали писма до Министерството на земеделието и храните, но не са получили отговор.

Той заяви и че ако се наложи ще търсят правата си по съдебен път.

След като труповете на умрели животни не се унищожават от екарисаж, се налага да се създадат т.нар. площадки за загробване.

Това е регламентирано в Наредба 22 на Министерството на земеделието и храните.

Според Александров обаче условията по наредбата не отговарят на действителността и тя не е законосъобразна, тъй като в нея се предвижда изграждането на такива площадки в труднодостъпни места или ако екарисажите не могат да приемат повече трупове.

Заповеди за създаването на площадки за загробване вече са разпратени от Областната дирекция на Бълграската агенция за безопасност на храните до кметовете на общини в Шуменско.

Кметът на Друмево Ренгинар Потур коментира, че се срещат трудноти, когато има случаи на умрели животни. Тя обясни, че земеделската кооперацията определя място за загробване в своите ниви. Когато има такъв случай заедно с ветеринаря се установява от какво е умряло животното и как да се процедира, обясни кметът. Тя допълни, че всичко се извършва съобразно изискванията. Потур заяви, че засега не са получавали заповед за определяне на полощадки за загробване.

Ветеринарите са ми дали телефон да се обаждам на екарисажа при подобен случай и те идваха да ги вземат, обясни кметът на Салманово Йордан Киров. Той разбра от ТОП НОВИНИ, че екарисажът в Шумен не работи.

Кметът заяви, че е имало издадена заповед за площадки за загробване около бума на болестта „син език”. Тогава се определиха такива площадки, но друга заповед не сме получавали, каза Киров.

Във Велино пък наскоро е имало случай на загробване на умряло животно. Кметът Димитър Димитров обясни, че в началото на март крава от земеделската кооперация умряла, след като кръвта й се натровила от абцес. Това наложило кметът и ветеринарен лекар да извършат загробването. Димитров определил място, далеч от селото и от вода и там заровили трупа на кравата.

С машина на кооперацията направили изкоп дълбок 2 метра, сложили тялото и го обработили с хидратна вар.

Направихме протокол до Областната дирекция на БАБХ с председателя на кооперацията и ветеринаря, а в документа посочили как и къде е загробено тялото, обясни кметът. По думите на Димитров минималното изискване при загробването на животните е да има 1 метър почва върху трупа, за да не може да го извадят диви хищници.

Димитров обясни, че взима сериозни мерки, когато става дума за умрели животни, за да не плъзнат болести. Той също каза, че не е получавал заповед за определяне на площадка, а избира място, когато се наложи.

Междувременно народният представител от Шумен Стефан Желев обяви, че ще инициира среща между министъра на земеделието Десислава Танева и Мирослав Александров, на която да се обсъди функционирането на екарисажа в Шумен.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама