Д-р Галя Бодичева: Красотата лекува

11:46, 02 апр 16 25 1174 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Добронамерена, отговорна, позитивна и усмихната – това съм аз. Отнасям се към хората, дошли в моя кабинет, като към приятели, като към близки, ние сме едно голямо семейство”, така представя себе си д-р Галина Бодичева. Посреща ме в кабинета си в центъра на града, който откриха през 2010 г., заедно със съпруга си д-р Митко Георгиев – ортопед травматолог, като място, където пациентите да се чувстват комфортно и спокойно, да го посещават с радост. Защото, д-р Бодичева е категорична, че, когато човек прекрачи прага на лекарския кабинет, той идва с проблем и трябва да му помогнеш, а не да го хокаш. Важното не е да му се изпишат лекарства, а да го успокоиш и посъветваш за поведението му във връзка със състоянието му и да си тръгне с вяра, че ще се оправи.

През годините е завършила три специалности - изключително трудната, но уникална специалност “Детски болести” през 1994 г., “Хомеопатия” - през 1997 г., която разширява кръгозора й да открива и помага за неща, които от традиционната медицина не е била запозната, а през 2004 г. и специалност ”Обща медицина”, за да е професионално полезна на цялото семейство. Междувременно непрекъснато участва в семинари, конференции и обучения, за да научава новостите и да си „сверява часовника”.

Д-р Бодичева споделя, че винаги много е обичала децата и от малка мечтаела да бъда учителка в детска градина. В училище се занимала много с математика, участвала в олимпиади по математика, физика. Но, за изненада на учителката си по математика г-жа Петкова, в 10 клас  решила, че ще се занимава с медицина, защото иска да лекува деца. Това решение предопределило професионалния път и съдбата й. Категорична е, че, ако днес трябва да избира, отново би избрала прекрасната работа на лекаря. „Съветвам всички мои млади приятели, познати да тръгнат по този път, защото е много хубаво, емоционално, много благодарна професия. Невероятно е да посрещнеш човек със сълзи от болка и да го изпратиш със сълзи на радост и благодарност”, споделя тя. Посреща пациентите си с въпроса „С какво мога да помогна?“. Защото е наясно, че хората престъпват прага на кабинета със своя проблем и тя трябва да му помогне. „Половината от нашата работа е да окуражиш, да дадеш съвет, кураж на човека, който е дошъл при теб. Той разтоварва кахъра си в кабинета и трябва да си тръгне спокоен. Да повярва, че ще се оправи, и той наистина се оправя. Това е важно, а не да му изпишем рецепта. Тя е най-малката част от нещата”, споделя   д-р Бодичева. Определя себе си като семеен лекар. Според нея, това е правилната формулировка, защото тя лекува цялото семейство – децата, техните млади родители, както и техните родители. „Когато дойде пациентът, той споделя, освен за себе си, пита нещо за детето, за майка си. Така помагаш наистина на цялото семейство и с течение на времето познаваш всички негови дертове. Потребен си и ставаш приятел на семейството. Но, ако трябва да определя себе си, аз съм педиатър и се чувствам най-силна в работата си с дечицата”, доверява Галя Бодичева.  Казва, че това й носи равновесие, доброта. Децата я зареждат. Те са естествени, непринудени, чаровни, невероятни, спонтанни. „Толкова е хубаво да помогнеш. Те са много естествени. Най-лесно се лекуват, най-лесно се работи с тях. Но, за да е добре едно дете, трябва да успокоиш майката, да ти повярва. Лекарят трябва да е професионалист и родителите да са изпълнителни. Да слушат съветите, каквото им казва техният детски лекар. И тогава детето е винаги добре,винаги здравословно се решават много лесно проблемите”, допълва тя.

Счита,че  лекарите трябва да научат пациентите да поемат отговорност за състоянието си и за лечението си. Защото лечението може да се раздели на три степени. Едното е болестта, другото е мнението на лекаря, а третата страна – отговорността на пациента – било то родител или самият той. Тези три страни са важни. Те трябва да са в хармония. „Трябва да сме в съюз със заболяването, каквото и да е то. Трябва да го приемем, да се обединим с него, а не да му се нервираме и да му се ядосваме,  да  сме в симбиоза с него. Тогава то се оправя. Помага ни да поемем правилния път и трябва да продължим напред. Никога едно заболяване не идва случайно”, споделя д-р Бодичева. Казва, че всеки лекар има собствената практика, която е уникална. И пациентите започват да приличат много на лекаря си. Приемат от него излъчването и стават такива – позитивни добри, хармонични, такъв какъвто е лекарят им. 

Д–р Бодичева е от първите лекари в България и в Добрич, специализирала хомеопатия. Преди 20 години преминава двугодишна квалификация. „Беше много трудно. Хомеопатията беше едва ли не, забранена, нелегална. Нямаше никаква литература на български, макар че е с 200-годишна история. Когато започнахме да практикуваме, бяхме доста коментираме от колеги. Просто, хората не бяха запознати”, припомня си тя. Но, с течение на времето нещата   се промениха за добро. Споделя, че хомеопатията също е разширила кръгозора й, дава й възможност да помага в случаи, когато традиционната медицина не може да даде конкретно решение. „Изненадана съм как с течение на годините се стабилизират пациентите, тъй като с хомеопатия се повишава имунитетът. Астматиците не правят пристъпи, хипертониците много по-рядко имат рецидиви т.е. не  повишават кръвно налягане, не се стига до пневмонии. Децата много бързо се повлияват от адекватно хомеопатично лечение. По-бавно и по-трудно е при хронични заболявания. Самата хомеопатия е нежна медицина, лечението е бавно, но винаги е резултатно и се постига стабилизиране на състоянието на пациента”, споделя лекарят. Тя съчетава хомеопатията с традиционната медицина.

От 12 години се занимава с йога. Според нея, това е невероятна възможност сам да стигнеш до равновесие със себе си чрез определени техники, дишане и асани. Ставаш по-гъвкав, по-здрав, по-балансиран, в пълна хармония със себе си. Счита, че йога дава възможност да станеш по-добър. Препоръчва на своите пациенти да се обърнат към йога, дори дава конкретни асани за определен здравословен проблем, защото счита, че хората, които практикуват йога, след време стават по-добри.

Като естествено продължение на заниманията с йога дошло рисуването с пръсти. Започнала преди 6 години. Провокирала я нейната приятелка Валентина, която тя пък насочила към йога и сега е невероятно добър инструктор.

„При йога се занимавам с движение на енергията. Това движение на енергията е много странно усещане в пръстите, което е краткотрайно, като иглички. Това ме кара да го споделя”, описва д-р Бодичева. Рисува с маслени бои, а образите се появяват спонтанно. Много силно й въздействат цветовете и слънцето. Рисува само, когато има ярко слънце. Зарежда я неговата енергия. Когато някакви цветове я провокират, рисува основата на платното, след което го оставя да изсъхне. Винаги рисува седнала на земята. Нахвърля около себе си няколко платна. Когато някое от тях я привлече и се появи образ, довършва платното.Най-често й се появяват образи на невероятни, интересни жени, а в последно време и на дечица. Опитвала е да рисува мъжки образи, но засега не се получават. Казва, че всяка картина си върви с името. То идва, докато рисува. Ако това не се случи, картината остава недовършена. Оставям я и може да я довърша след две-три седмици, споделя авторката.

Досега е имала пет изложби и споделя, че усещането е прекрасно. „Рисувам, не за да продавам картините. Това изобщо не ми е цел, а за да ги споделям с приятелите, защото те са заредени с много красота, с много хармония и доброта.  Където отидат картините се случвам  интересни неща след това. Много картини подарявам. Доста творби съм дарила, за да участват в благотворителни прояви, след което се случват страшно хубави неща . Смятам, че човек трябва да раздава и тогава се получават много добре нещата”, споделя Галя Бодичева.  Преди дни се е завърнала от петата си изложба, която бе в Копривщица по време на национална конференция на Inner Wheel. В нея представила 28 творби, от които 20 непоказвани. Изложбата била съвместна,  с д-р Таня Атанасова от Варна. Озаглавили изложбата „Красотата лекува”. Тя преминала при невероятен успех, с много голям интерес от приятелите. „Самата среща с приятелите по време на изложба толкова много ме стимулира, че нямам търпение да се върна, да седна на земята, да грейне слънце и да продължа”, разказа лекарят-художник. Тя е категорична, че  красотата лекува.  Споделя, че всяка картина отива на място, където е трябвало да отиде. На една от изложбите й жена много държала да купи една от творите й „Нефертити 21 век”. Оказало се, че има къща в димитровградско село, която се намира срещу местност, която се казва Кладенецът на Нефертити. Към друга от творбите й - „Сън”, имало много голям интерес, но първа я харесала жена, която решила да я постави в спалнята си. По-късно тя споделила, че е имала проблеми със съня, но, откакто картината е в спалнята й, спи много по-спокойно и се чувства чудесно. Местата, където е имала изложби, след това увеличават невероятно приходите си.

Д-р Бодичева споделя, че за това, което е днес, много дължи на съпруга си д-р Митко Георгиев. И прави признание, че и днес – след 30 години брак, продължава да е лудо влюбена в него.

Двамата много пътуват. Имали са възможност да се докоснат до работата на лекарите в Германия, в САЩ и на други места по света. И макар в България да не е лесно, тук й е хубаво и се чувства в равновесие със себе си. „Харесвам си много работата, много ме кефи това, което правя. Чувствам се наистина лекар”, категорична е д-р Галя Бодичева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама