Татяна Дончева: Българският бизнес се дели на правителствено приближени и отдалечени

13:09, 02 апр 16 / Политика 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Покрай фалита на КТБ се преразпределиха много бизнес територии и пак в рамките на два кръга – на мафията и мутрите. Българският бизнес е разделен на правителствено приближен и правителствено отдалечен. Първият кръг получава обществени поръчки и недосегаемост срещу, каквото трябва. Вторият се радва на конфронтационно отношение във всякакви проявни форми в това число и фалити.

Това каза лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева по време на конгреса на партията. На него предстои да бъдат избрани ново ръководство и работни органи на партията. На събитието присъстваха още депутатът от ДСБ Атанас Атанасов, както и представители на редица извънпарламентарни партии. Сред официалните гости бе и френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан.

Според Дончева отмяната на приключили обществени поръчки по субективни усмотрение на премиер не срещна у нас дори недоумение, а още по-малко съпротива или протест.

„Управляващите явно са решили, че така ще неутрализират някои черни точки, написани им в чужбина. Но всъщност така ли се управлява модерна държава“, попита лидерът на „Движение 21“.

По думите на Дончева практическото отсъствие на икономическа политика и отровеният бизнес климат са основните проблеми в нашата държава. Управляващите били просто разпределители на обществени поръчки по утвърдени схеми. Най-голямо внимание те отделяли на разпределянето на бюджетните и европейските ресурси в публичните инвестиционни проекти. Почти всички такива се печелели от много малко на брой фирми, оповестени напоследък и публично с отмяната на няколко значими обществени поръчки лично от премиера.

„Чуждите строителни компании напускат страната, а българските се борят за приближено място до правителството. Тези места обаче са вече заети“, посочи Татяна Дончева.

Според нея „ляво“ и „дясно“ винаги е имало, но ние сме в ситуация, когато големият проблем в държавата надхвърля възможностите на лявото и дясното да се справят с него. Проблемът с мафията и мутрите бил проблем както на лявото и дясното, така и на центъра. Както на парламентарните, така и на извънпарламентарните партии. Нужно било мафията и мутрите да бъдат отстранени от властта, ако искаме да има нормален икономически живот.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама