„Пристанище Варна“ ЕАД отчита близо 8 млн. лв. печалба за миналата година

13:50, 02 апр 16 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо 8 млн. лева е печалбата на „Пристанище Варна“ ЕАД за миналата година преди данъци, сочи отчетът на дружеството, който бе представен днес пред министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. С около 1 млн. лева е увеличена печалбата на дружеството в сравнение с 2014 г. и почти два пъти спрямо 2013 г.

Общите приходи са увеличени с около 2 млн. лева и надхвърлят 68 млн. лв. През миналата година в терминалите на пристанището са обработени над 9,5 млн. тона товари. Отчетено е увеличение от близо 6,5% при контейнерите. Обработени са над 1,8 млн. тона контейнеризирани товари или 139 140 TEU.

Продължава активното обновяване на машинния парк, повишаването на производителността и подобряването на  условията на труд. Само за миналата година са инвестирани около 10 млн. лева за подобряване на инфраструктурата и за закупуване на нова техника. Преди дни започна поетапната доставка на новопроизведени товарни платформи, които ще се обслужват от нови терминални влекачи, доставени са нови челни и телескопични товарачи.

Планираните инвестиции през тази година ще надхвърлят 10 млн. лева. От тях 4 млн. лв. ще бъдат инвестирани за подобряване на инфраструктурата на терминалите на пристанището, останалите са предвидени за нова техника.

Вече тече подготовката на района около Морска гара - Варна, в който през този сезон ще бъдат приемани събития от международен мащаб, съвпадащи с отбелязване на 110-годишнината от откриването на съвременното варненско пристанище. Портът ще е за трети път домакин на престижната регата „Тол Шипс“ от 1 до 4 октомври, получени са първи заявки за посещения от пътнически кораби, заявки за културни събития, а утре в акваторията на Варненския залив ще бъде даден старт на регатата „Юнга“, организирана със съдействието на пристанището.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама