Уникален танцуващ робот представят русенски ученици на международното състезание RoboCup

14:42, 02 апр 16 / Любопитно 25 284 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С уникален танцуващ робот ще се представи екипът на Никол Павлова и Ивайло Петков на откритото първенство на Австрия по роботика RoboCupJunior – Austria Open. 

Двамата възпитаници на русенската математическа гимназия са нарекли малкия симпатяга "Dawnsio" - което идва от уелски и означава танц. Той ще партнира на Никол в изпълнението на шопска ръченица в дисциплината onStage (танц). Никол разказва, че е отнело на екипа около 2 месеца за да подготви всичко по изпълнението - от сглобяването на робота, написването на управляващия софтуер, до уроците по народни танци, с които тя за пръв път се захваща. 

Самият робот следва стъпките на танцуващия човек, и заедно с това се ръководи и по звучащата музика. Екипът коментира, че това е било истинско предизвикателство за тях, и дори са използвали помощ от хореограф, който е помогнал при "калибрирането" на всички движения. Тренировките по самия танц пък също са отнели много време, но резултатът си е струвал, уверени са младежите. 

RoboCupJunior – Austria Open стартира днес в Инсбрук, и ще продължи два дни. България ще бъде представена от 6 русенски ученици от МГ "Баба Тонка", които ще се състезават в три дисциплини. В onStage (танц) ще се състезават Ивайло Петков от Хг клас и Никол Павлова от VIIIв клас. В Rescue Line (спасителна линия) ще са Станислав Тошев от XIв клас и Калоян Мънев от XIIв клас. В Rescue Maze (спасителен лабиринт) ще са Васил Атанасов от XIIв клас и Павел Димитров от XIIв клас. Отборът ще бъде ръководен от Донка Симеонова, старши учител по информатика и от директора на училището Митко Кунчев.

Всяка държава участник в надпреварата има национално състезание по роботика и победителят в него участва в международния кръг. Откритото първенство на Австрия е квалификация за определяне представителя на държавата в международното състезание в Лайпциг, 2016 г.

Припомняме, че миналата година в МГ „Баба Тонка“ беше създаден Клуб по роботика. Макар и създаден само преди година, русенският клуб вече завоюва призови места на надпреварите в София и Букурещ. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама