Жителите на Долно Езерово искат да съдят нефтозавода

15:35, 02 апр 16 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Жителите на Долно Езерово са съобщили, че ще предявят граждански иск срещу нефтопреработвателното дружество, отговорно за обгазяването със сероводород 36 пъти над нормата, каквито стойности бяха отчетени в нощта на 30 срещу 31 март. Това е заявила Антоанета Манолова, директор на Центъра за административни услуги в бургаския квартал, цитирана от радио „Фокус“.

Манолова посочва, че жителите предвиждат и протестни действия, но първо ще потърсят съвет от адвокат какви мерки точно трябва да предприемат, ще се инициира и комитет.

По нейните думи, има входирана и подписка в Общинския съвет в Бургас, в която са се разписали около 380 души, но до този момент отговор няма.

„Чух от няколко човека искане, че е крайно време нефтопреработвателното дружество да си направи зелен пояс в собствения имот, да го обгради с висока растителност, за да може да се яви като някаква преградна стена. Повдигнаха и въпроса за депата, които имат. Те вече са собственост на държавата и отпадъчните материали трябва да се почистят, по-точно утайниците. Понякога обгазяване и миризми идват и от тези утайници“, казва още Антоанета Манолова.

Директорът на ЦАУ „Долно Езерово“ заявява, че недоволството сред жителите на квартала вече ескалира. Те искат институциите да си влязат в ролята, да отстранят нередностите, и който е причинил замърсяването, да си поеме отговорността, както и да бъде санкциониран.

Припомняме, че вчера министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и директорът на РИОСВ-Бургас Тонка Атанасова съобщиха, че „Лукойл Нефтохим“ ще бъде глобен с 250 хил. лв. за причиненото обгазяване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама