Общината отдава 16 автобусни линии в опит да спре съдебен спор

16:58, 02 апр 16 25 418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Въпреки обещанията и поетите ангажименти да не бъдат подновявани договорите за концесия на автобусни линии, общината ще предложи извънсъдебна спогодба с фирма „МТК Груп“, за отдаване на 16 линии за срок от 8 години. За този период общината ще плати на въпросната фирма 141 млн. лева без ДДС. Това са разкрили от неправителствената организация „Спаси София“.

На концесия се дават автобусните линии № 18, 20, 21/22, 23, 24, 24А, 25, 26, 28, 29, 31, 81, 86, 117, 118 и 119.

През 2008 г. транспортната фирма „МТК Груп“ спечели концесия, която обаче така и не тръгна. Тогава запис от среща за разпределянето на линии от градския транспорт в София показа нагласени конкурси за концесията им, като бяха замесени имената на "МТК груп" и "Карат-С", припомня „Капитал“. След като записът изтече в медиите, зам.-кметът по транспорта Велизар Стоилов подаде оставка, а обжалванията стигнаха до съда.

На база съдебни решения "МТК груп" поискаха обезщетение от 5.1 млн. лв. за пропуснати ползи, защото общината не ги е допуснала да изпълняват превози по спечелени от тях линии.

Според „Спаси София“ сега общината в опит да избегне плащането за пропуснати ползи предлага на фирмата споразумението, но й дава линии, които избощо не са били предмет на концесията от 2008 г.

„Съмненията и неяснотите са много и пак са свързани със зам. кметът Любомир Христов. Припомняме, че и заради негови грешки Общината щеше да заплати неправомерно милиони левове лихви на друг концесионер. Тогава, зам. кметът беше наказан с последно предупреждение за уволнение“, пишат от организацията в съобщението си до медиите.

От "Спаси София" те прилагат и становище на трима съветници от БСП, ГЕБ и Реформаторския блок с предложение да се одобри споразумението, както и проектоспоразумението и решение на Общинския съвет. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама