С концерт на Симфониета-Шумен отбелязват 50 г. творчески юбилей на Джени Петрова

16:59, 02 апр 16 / Култура 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
50-годишният творчески юбилей на пианистката Джени Петрова ще бъде отбелязан в Шумен с концерт на Държавния симфоничен оркестър. Това съобщиха от пресцентъра на културния институт в града.

Солист на концерта ще бъде юбилярката, а под диригентството на Станислав Ушев ще бъдат изпълнени Концерт за пиано и оркестър №3 от прословутия шуменец Веселин Стоянов – едно модерно произведение с джазово звучене, популярния Концерт за пиано и оркестър от Едвард Григ и „Баркарола” из операта „Хофманови разкази” от Жак Офенбах.

Концертът е на 7 април от 19.05 часа в “Проф. Венета Вичева”.

Джени Петрова е една от най-изтъкнатите български пианистки.

Родена е в семейство на музикант. Баща й, баритонът Петър Петров, създава незабравими роли на сцената на Софийската опера в продължение на десетилетия. Нейната майка забелязва влечението на Джени към музиката и посвещава живота си за изграждането на бъдещите музиканти (брат й също е музикант). Първите стъпки в клавирното изкуство малката пианистка извървява под вещото ръководство на завършилата във Виена педагожка Сийка Калчева. Само шест месеца след започване на обучението си, Джени Петрова вече е участник в продукция на частните педагози, проведена в зала „Славейков”.

Джени Петрова завършва Музикално училище и Българска държавна консерватория в София в класа на известната педагожка доц. Катя Казанджиева. Под нейно ръководство за много кратко време името на Джени Петрова се налага сред най-изявените млади пианисти.

Първите участия на Джени Петрова в международни конкурси са: „Шопен” във Варшава през 1965 г., „Маргарита Лонг-Жак Тибо” - Париж през1967 г. На Деветия световен младежки фестивал - София през 1968 г., Джени Петрова печели лауреатско звание и златен медал. На международния семинар във Ваймар1969 г. тя се представя с творбите на Чайковски - Голямата соната сол мажор и Концерт за пиано и оркестър №1. Нейна преподавателка е и известната руска пианистка проф. Татяна Кравченко, която награждава Джени Петрова с диплом за отлично представяне на заключителния концерт. През 1970 г. получава диплом на конкурса „Чайковски” в Москва за участие във втори тур. Директорът на консерваторията в Антверпен, Белгияпроф. Еужен Трай, възхитен от блестящото изпълнение на пианистката, й отправя покана за едногодишна специализация в класа на известния пианист Фредерик Геверс. Една година по-късно тя завоюва  лауреатско звание на един от най-трудните и авторитетни международни конкурси „Кралица Елизабет” в Брюксел. Междувременно Джени Петрова печели премия на международния конкурс „Вианна да Мотта” в Лисабон, където участва по покана на известния пианист и педагог Секейра Коста. Завръщайки се в България,  започва изключително напрегната и успешна концертна дейност. Като държавен артист към ДО „Музика” изнася безброй солови рецитали. Желан солист на симфоничните оркестри в страната, Джени Петрова участва във всички крупни музикални събития като Прегледи на симфоничните оркестри, Дни на българската музика в чужбина, множество фестивали. Паралелно с това пианистката концертира и като камерен изпълнител в различни формации.

Гостувала е с огромен успех в редица страни на Европа и Азия. Блестящи рецензии съпътстват дългогодишния творчески път на Джени Петрова. Дългогодишната преподавателска работа (1987-2008г.) в НМУ „Л.Пипков” прибавят още един аспект към богатата й творческа биография.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама