Оперната прима от Добрич Светла Василева – любимият глас на Доминго и Бочели

18:24, 02 апр 16 / Култура 25 999 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изключително красива, талантлива и артистична, родената в Добрич оперна прима Светла Василева е покорила световните театри Метрополитън, Ла Скала, Ковънт Гардън. Тя е любимият глас на Пласидо Доминго и Андреа Бочели. Музикалните авторитети я наричат „чудо” заради изключителните й гласови данни

Оперната прима Светла Василева в интервю за Topnovini.bg:

Г-жо Василева, казват, че всеки човек е свързан с мястото, на което е роден. Какво са за Вас Добрич и Добруджа?

Ухание. Много често носталгично.

Кой Ви откри за музиката?

Mама. Беше винаги много взискателна за точното изпълнение на дадена музика.

А, кой направи музиката част от Вашия живот?

Аз, естествено. Само аз мога да направя нещо част от моя живот.

Какво е за Вас пеенето? Всеки път като пея е различно. Понякога е работа, друг път - развлечение или изключително дълбока емоция.

Кои са хората, на които сте благодарна за развитието си като музикант?

Най-вече на моите родители. Винаги са ме подкрепяли, дори когато още с нищо не можеше да се предположи какво ще бъде развитието ми като музикант. По-късно и преподавателите ми, не само по вокална подготовка, но и по всички останали предмети - музикални и актьорски.

Била сте и учител за кратко, при това обичан учител. Кое е онова най-важно нещо, на което успяхте да научите своите ученици? 

Учениците ми бяха само с две-три години по-малки от мен. Все пак знаех вече нещо, на което ме бяха научили моите родители, те бяха истински учители, а именно: Може да се учи забавлявайки се, а не защото е задължително.

Каква е разликата във възприемането на таланта в България и в чужбина? Знаем, че Вашият път до музикалната академия не е бил лесен, срещнала сте трудности, които, сякаш са характерни само за България…

Пътят ми до музикалната академия не беше чак толкова труден, просто не ме приеха първата година. Причините могат да се срещнат навсякъде по света. Талантът плюс характерът на един артист побеждават и това е важното.

В академията в София сте имала славата на непокорна. Такава ли сте в живота?

Хахаха , тотално!

Труден ли беше пътят Ви до голямата световна сцена?

Трудно, да, но най-вече защото трябваше да изготвям куп документи, свързани с пътувания, пребивавания и т.н. Чисто артистичният ми път беше много по-лек и интересен.

Кой и какво Ви помогнаха?

Проф. Реса Колева, при която завърших академията, Волганг Вебер, Пласидо и Марта Доминго, Дзефирелли, Кавани, Мо Мути, Мо Мета, Мо Бартолетти и още много дълъг лист на големи музиканти, режисьори и артисти, от които съм научила и продължавам да научавам по нещо.

Работила сте с големите имена сред диригентите в света. Работата с кого е най-интригуваща?

С този, с когото все още не съм работила.

Любимка сте на Пласидо Доминго, имате съвместни концерти не само в оперни театри, но и пред многохилядна публика. Какво е да работиш с музикант от такава величина?

Операта е едно изключително изкуство. Единственото, което съчетава театър и музика без микрофони. Ефектът е невероятен, но само когато участниците са на много високо ниво. Пласидо е маестро в това.

Казват, че българката Светла Василева е любимият глас на Андреа Бочели.  Какво означава за Вас партньорството с него на сцената? Още повече, че Ви свързва и голямо приятелство … Андреа обожава операта и да бъда считана за един от любимите му  гласове е привилегия. Изключително приятно е да го слушам с каква страст говори за тенори от миналото.Какви са следващите Ви проекти с Бочели?

Засега нямаме планове.

Кой е Вашият любим композитор? Все още ли се чувствате най-добре в творбите на Пучини?

Влюбена съм в Пуччини, откакто започнах да пея опера. Всяка нота е свързана с дума, която е с изключителен драматургичен заряд.  

Какво изпитвате тогава - в края на спектакъла, когато стотици и хиляди Ви аплодират на крака? 

Чувствам се обогатена. Обмяната на обич е осезаема.През 2013 г. бе първата Ви изявя на сцената у нас. Защо се случи едва сега?

Въпрос на плануване и търсене на качество.

Предвиждате ли в натоварената си програма отново да отделите време за българската публика, която е очарована от Вас, както и публиката в цял свят?

Непрекъснато работим по проекти, свързани с България, но много радко се осъществяват. Надявам се скоро да успеем и да осъществим нещо, от което всички да бъдем доволни.

А, има ли вероятност да гостувате на сцената в родния Добрич? Въобще, отправяни ли са такива покани към Вас?

Да, покани не липсват.

Как Ви посрещат българите по света?

Рядко се срещам с българи по света, но са винаги много сърдечни.

Имате ли приятели българи на сцената и извън нея?

Разбира се! Слава Богу!

Насърчавате ли дъщеря си да се занимава с музика?

Насърчавам дъщеря си да върши това, което й харесва, независимо от трудностите. Не настоявам да е непременно музика.

Тя познава ли България, Добрич?

Разбира се! Много й харесва. Когато беше малка и й казваха, че е малко българка и малко италианка, тя апострофираше: "Не, аз съм много българка и малко италианка!"

Кой е Вашият най-голям успех до момента – в професионален, в личен план, или въобще?

Възхищението от всичко, което може да се открие всекидневно в живота, и въодушевлението, с което може да се изживее.

Г-жо Василева, за разлика от много българи, които са се реализирали в чужбина, Вие винаги сте посочвала, че сте българка. Гордеете ли се, че сте българка?

Аз съм българка. А, моите родители са ме учили да живея така, че да се гордея от това .

 

Сопраното Светла Василева е родена в Добрич. Завършила е Музикалната академия в София. През сезон 1996-1997 г. дебютира в Европа с Пласидо Доминго, а през 1997/98 г. прави оперния си дебют и в Съединените щати  в Covent Garden и в Royal Albert Hall. Прави турне и в Баден Баден. През лятото на 1998 тя се явява на фестивала в Равена заедно с Пласидо Доминго под диригентството Рикардо Мути. Пее и на откриването San Francisco Opera 1998/99 г.

Следват множество ангажименти в най-добрите опери в света. През 2000г. Василева печели конкурса Traviata  във Виена. През 2006г. българското сопрано Светла Василева впечатлява публиката с изпълнението си в ролята на Травиата от едноименната опера, постановка на големия Франко Дзефирели на 55 Международен фестивал в Сантандер.

Светла Василева е любимия глас на Бочели. Той посещава неин спектакъл в Тоскана. След изпълнението отива в гримьорната й, за да й се представи, и така започва приятелството между тях и партньорството им под прожекторите.

Нейният репертоар включва главната роля в La Traviata, Дездемона в Отело, Alice Ford в Фалстаф, Джилда в Риголето, Elisabetta в Don Carlo (Верди), главната роля в Cendrillon (Масне), Адина в L'Elisir d'Amore (Доницети ), Мими в La Boheme, главната роля в Манон Леско, Мадам Бътерфлай и Тоска (Пучини), Микаела в Кармен (Бизе), Неда в Палячо (Леонкавало), главната роля в Русалка (Дворжак), Татяна в Евгений Онегин , Lisa в Pique Dame (Чайковски) и др. Тя пее  в La Scala, Арена ди Верона, на Royal Opera House Ковънт Гардън, Виенската Щатсопер и оперите в Лос Анджелис, Сан Франциско, Флоренция, Токио, Лиеж, Болоня, Женева, Вашингтон, Генуа, Рим, Чикаго, Париж и много други. В израелската опера тя покорява публиката в ролята на Liu от Турандот (Пучини).

По цял свят оперната публика благоговее пред изпълненията й. В родината обаче тя е малко позната. Първото й излизане на сцена у нас бе на 30 ноември 2013 г., когато  бе гост-изпълнител на Васко Василев. Светла Василева се определя като българката с италианско гражданство и дом във Франция. Нейният съпруг е италианец, дъщеря й Юме пътува с майка си по цял свят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама