Любен Каменов първи на тренировките на планинско „Валерий Великов” (снимки)

19:23, 02 апр 16 / Спорт 25 602 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Любен Каменов с Митсубиши Лансер Ево 8 е първи след трите тренировъчни манша на първия кърг от планинския шампионат на България мемориал „Валерий Великов”. Каменов бе най-бърз и в трите манша, но даде най-добро врме в последния- 1,48,140 минути. Каменов започна с 1,54,230 в първото изкачване, а въ второто намали времето си до 1,51,070.

Утре в същинското състезание Каменов ще старитра последен. Експерименътт първият от тренировките да стартира последен, а последният от съботния ден първи в неделя, се прави за първи път в България.

Втори в днешните тренировки се нареди Христо Манолов с Митсубиши Лансер Ево 9. Шуменецът, който кара за АСК „Боила” София, бе с второ време в първите два тренировъчни манша и остана пети в третия. Най-бързо по трасето Христо Манолов премина днес във втория манш, когато постигна 1,53,450 минути.

Зад Манолов се движеше другият шуменски ас Мартин Сурилов също с Митсубиши Лансер Ево 9.

Любимецът на феновете Мартин Сурилов отново ги зарадва. В първия манш той премина атрактивно на завоя до „Боровец” и остави задната броня в купищата предпазни гуми, а и заради това изгуби ценно време.

Все пак Сурилов се нареди на трето място след днешните тренировки и утре със сигурност ще атакува първото. Най-доброто време на Сурилов бе в третия манш, когато записа 1,54,130.

В подреждането след тренировките десятката попъниха: Петко Манолов със Субару Импреза, Юлиян Телийски с Митсубиши Лансер, Георги Василев с Митсубиши Лансер Ево 9, Йордан Атанасов с Митсубиши Лансер Ево 9, Даниел Живков с Ланча Делта, Васко Въжаров с Опел Астра, Стефан Георгиев с Форд Ескорт.  

Последен на тренировките днес остана Кирил Стаматов с Пежо 106. Неговото най-добро време днес бе 2,42,870. Утре той ще старитра първи по трасето. След него на старт застават Николай Кортелов със Ситроен и Добромир Дочев  Пежо 106.

Днес първият тренировъчен манш бе прекъснат за около 11 минути. Причината - клемата на бензиновата помпа на автомобила Рено клио на пилотът от Велики Преслав Христо Атанасов се откача и колата изгасва на трасето. След като автомобилът бе докаран в сервизния парк, повредата бе отстранена и Атанасов продължи.

49 пилоти стартираха в тренировките днес, което е с един повече от миналата година.  Трима от предварително заявените отпаднаха при техническия и административен преглед.

Драгомир Друмчев (Варна МС) и Илия Илиев от русенския Хоби кар не застанаха на старт заради проблеми с автомобилите.

Третият отпаднал е пилотът Петър Поломски (Ситроен Саксо).

Спортните комисари взеха решение да не го допуснат до старта, защото шофьорската книжка на Поломски е невалидна вече четвърти месец.

Както във вяско едон издание на мемориал „Валерий Великов” началото бе дадено с минута мълчание и поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на шуменския автомобилен състезател.

Цветя пред обновената мемориална плоча на Валерий Великов поставиха и кметът на Шумен Любомир Христов, заместник-кметовете Найден Косев и Боян Тодоров, секретарят на общината Диян Димитров, както и всички пилоти и граждани доли да наблюдават зрелищното състезание.

Официално надпреварата бе открита от Любомир Христов, който пожела успешен старт и финал на пилотите.

Както и миналата година, първа за новия формат на планинското „Валерий Великов”, организаторите се бяха погрижили публиката да бъда доворна.

За да поздравят своите фенове около трасето пилотите се качиха на увеелително влакче и изминаха с него, на места бутайки го, трасето на състезанието и обраха аплодисмените на публиката.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама