Около 100 души са арестувани на забранен протест в Брюксел срещу ислямофобията

20:42, 02 апр 16 / Свят 25 272 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Полицията в Брюксел арестува около 100 души, определяни като „крайнодесни“, на забранен протест в Брюксел срещу ислямофобията, съобщиха ТАСС и Асошиейтед прес.

Задържани са и няколко антирасистки активисти, които са опитали да организират незаконен контрапротест. Полицията е отделила с кордон тълпа от местни младежи, които са от северноафрикански произход.

Органите на реда са употребили палки срещу протестърите. На мястото е изпратено и водно оръдие, след като демонстраторите са се събрали на площада пред кметството в квартал „Моленбенк“. Той е известен с това, че много от атентаторите в Брюксел и в Париж са от това място.

Част от демонстрантите са се опитали да стигнат от квартала до площада пред борсата в центъра на Брюксел. Там граждани са разстлали цветя върху пешеходната зона в памет на жертвите от атентатите в града на 22 март. 50-ина хипита пък са се събрали на бдение за мир и толерантност. Те са били обградени от конна полиция, която е образувала кордон около тях, за да ги пази от протеста на националистите.

В избора на мястото на днешния протест има търсена провокация към предимно мюсюлманското население на „Моленбенк“.

По-рано стана ясно, че заподозреният като основен организатор на парижките атентати Салах Абдеслам доброволно е взел решение да не се самоубие по време на терористичните атаки от 13 ноември 2015 г. Това заяви брат му Мохамед Абдеслам.

Салах Абдеслам беше задържан в родния си квартал в Брюксел миналия месец. Смята се, че той е отговарял за логистиката по време на парижките атентати. Пред разследващите органи той призна, че е трябвало да се взриви пред стадион "Стад дьо Франс" като брат си Брахим, но се е отказал.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама