Министър Кралев връчи почетен знак "Венец на победителя" на Георги Мърков на церемония в Русе

21:15, 02 апр 16 / Спорт 25 251 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи почетния знак „Венец на победителя“ на олимпийския шампион по борба в категория до 62 кг. от Мюнхен’72 Георги Мърков. Информацията съобщава прес центърът на Министерството.

Церемонията се състоя на Eвропейското първенство по борба за юноши и девойки до 23 г. в Русе. Георги Мърков беше награден и от председателя на Българска федерация по борба Валентин Йорданов и от председателя на Европейския съвет по борба Цено Ценов. 

"За мен е чест да връча най-високото държавно отличие в сферата на спорта на едно от най-големите имена в българската борба", е заявил министър Кралев. Той припомня, че Георги Мърков е третият представител на борбата, удостоен с "Венец на победителя" след Боян Радев и Валентин Йорданов. "Борбата е един от успешните български спортове, от които ще очакваме да ни зарадват отново с медали от предстоящите олимпийски игри Рио 2016", допълва Красен Кралев. Министърът похвали организацията на първенството и условията, които предлага Булстрад Арена.

Министър Кралев беше награден с почетен плакет на Международната федерация по борба от Цено Ценов, а председателят на Българска федерация по борба Валентин Йорданов му връчи почетен медал на Европейското първенство по борба за юноши и девойки до 23 г.

Заедно с Цено Ценов министър Красен Кралев участва в награждаването на победителите в категория до 57 кг. свободен стил.

Георги Мърков е бронзов медалист от световното първенство в Едмънтън през 1970 г, световен шампион в София през 1971 г. и европейски шампион от първенството в Катовице от същата година. Носител е на орден „Стара планина“ I степен. Георги Мърков е народен представител в 42-то Народно събрание и заместник-председател на парламентарната Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта. На 5 април тази година Георги Мърков ще навърши 70 години.

„Венец на победителя“ е почетен знак на Министерството на младежта и спорта, който беше учреден в края на 2015 г. С най-високото държавно отличие в сферата на спорта се удостояват заслужили спортисти, треньори, ръководители, инвеститори и журналисти с особен принос за развитието на българския спорт и за издигане на спортния престиж на нацията. Освен на тримата известни български борци, до този момент почетния знак е връчван още на Стефка Костадинова, Димитър Пенев, Христо Марков, Любомир Ганев, Валентин Златев и посмъртно на Трифон Иванов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама