137 години от избирането на София за столица на България

07:52, 03 апр 16 25 369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На днешната дата преди 137 години София е обявена за столица на България. Това става на 3 април 1879 година от Учредителното събрание по предложение на проф. Марин Дринов. Основната причина именно София да е изборът им е, че е стар български град, отдалечен от турската граница и разположен по средата на българските земи според тогавашното разбиране.

Историята

София е една от най-древните европейски столици. Открити са следи от няколко неолитни селища, които датират от 5000 г.пр.н.е. През VII век пр.н.е. на север от топлия минерален извор, близо до река Владайска, възниква древен тракийски град, документиран по-късно от римляните като Сердика — име, за което се приема, че произлиза от местното тракийско племе серди, което живее в околностите на града.

Името

Най-ранното запазено в източниците наименование на днешния град София е „град на сердите – Сердика“.

След присъединяването на града към България в началото на 9 век се появява и името Средец. През 14 век градът започва да се споменава и като София, от името на катедралната църква „Света София“, която, разположена на възвишение извън източната порта на стените, по това време доминира градския пейзаж.

Гербът

Щитът на герба е разделен на четири изображения, като всяко от тях е свързано с града. Женското лице е на Сердика и е взето от антична монета, което подсказва за старото име на града ни. Църквата „Света София" е дала сегашното му название и стои до Сердика. Отдолу са поставени Витоша, която е сред символите на града и златен балдахин, под който е изобразена статуя - символ на минералните извори, с които се е славела Сердика в древността. Девизът „Расте, но не старее" пък е вдъхновен от парижкия „Плава, но не потъва“ и идва през 1911. Лъвчето по средата е спомен от старата столица Велико Търново, а добавените през 1928 лаврови клонки отстрани символизират младост, постоянство и успех.

София днес

Днес София е най-големия град в България и 13-я по големина град в Европейския съюз. Официалното население на града наброява 1,230 милиона души. Кмет на града от седем години насам е Йорданка Фандъкова.

„София е много красив и стар град, който има много възможности, а нашата задача е да развиваме потенциала му и да го модернизираме. Най-голямото богатство на града са неговите хора. Надявам се софиянци да обичат своя град. А и не само те. Много хора идват тук да живеят, градът се развива и дори в годините на най-тежки кризи успя да запази най-високите нива на заетост. За това и всички, които живеят тук трябва да обичат това място, защото отглеждаме децата си тук“, обясни пред София Topnovini.bg Фандъкова.

Освен от кмет градът ни се управлява и от общински съвет. Той е съставен от 61 общински съветници от различни партийни групи, но обединени около една кауза – София.

„София за времето, което е столица на България, е успяла да се утвърди като такава. Да се развива като такава и да се наложи в Европа като град със свой дух, културен живот и свое място, в исторически план. Разбира се много има още какво да се желае за града ни и според мен голямото предизвикателство в момента е изборът на главен архитект. Той трябва да бъде визионер и да успее, този до някъде нешлифован диамант – нашата столица, да покаже най-хубавите му черти“, сподели общинският съветник Милка Христова.

„Градът има своя облик, но той се нуждае от много грижа. Не случайно в последните години насочваме усилията си към това да запазим духа на стара София, защото знаем, че в годините на прехода , в резултат на различни сделки с неясен резултат не малка част от територията на общинското имущество беше загубена. Сега ще се опитаме да си я върнем и да я съхраним“, каза още председателят на комисията по култура в Столичната община Малина Едрева. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама