Доброволци отново чистят горите над „Аспарухово“

08:08, 03 апр 16 25 279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Почистване на горски пътища и пътеки в горите над варненския квартал „Аспарухово“ предприемат за пореден път  доброволци, необвързани с партии и институции. Днешната инициатива съвпада с първата годишнина от официалното внасяне на първата партида от подписката, изискваща 10-годишна забрана за изсичането на дървета от площи,  от които водата се стича към квартала.

След последвалите обществени акции и директни контакти с отговорните институции през пролетта на 2015 г. получихме писмено становище от ТП на Държавно горско стопанство - Варна, че няма да предвиждат сечи във водосбора на кв. „Аспарухово” до края на 2017 г., съобщи Галин Генчев. През тази година обаче предстои инвентаризация на горския фонд и нов 10-годишен горскостопански план. Целта на активистите е да покажат с дела, че искат горите край квартала да ги пазят от наводнения, да им служат за отдих след напрегнатия работен ден, да дават свеж въздух и пряка връзка с живата природа, а не да се превръщат в мъртва суровина, полезна само за крайно ограничен кръг лица.

Горите над  „Аспарухово” са най-близко разположените и най-лесно достъпните, включително за деца  диворастящи естествени гори до зоните на плътно и високо градско строителство на многохилядна Варна. Екологичната им стойност за варненци и гостите на града е много по-голяма от икономическите ползи от дърводобив, категорични са организаторите на кампанията.

Почистването днес ще е в горите между кв. „Аспарухово”,  старият път Варна-Бургас и западната част на селищното образувание Боровец-север. Участниците, които ще се съберат в 9 ч. в центъра на квартала, между първата и последната спирка на тролей №88, ще маркират и незаконните сметища, за да алармират за тях общината и горското стопанство. Организаторите осигуряват чували, всеки сам си носи ръкавици и други пособия, както и вода и храна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама