Да ходиш с бурка е скандално колкото и да ходиш гол, смята Харалан Александров

09:38, 03 апр 16 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Да ходиш покрит отгоре до долу е също толкова скандално като да ходиш чисто гол. Това коментира по Нова телевизия антропологът Харалан Александров по темата със забраната жените да носят бурки на публични места, която беше подкрепена и от главния прокурор Сотир Цацаров и образователния министър Меглена Кунева.

"Парадокс е, че смисълът е бурките да се носят на публични места. Никой не може да ме убеди, че не съществува репресия в тези общности. Справянето с проблема с гетото е решението за ислямизацията. Гетото е обърнато вътре към себе си. Ердоган прекалява с много неща. Ако българските институции успеят да постигнат консенсус, той ще бъде подкрепен от всички", обясни антропологът. Според него гетото е социален проблем и аргументите против бурките са много по-широки отколкото заплахите от радикализация. 

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов допълни, че в главите на тези гета им се набива радикален ислям. Според него държавата не трябва да допуска външни влияния върху която и да е религиозна общност. 

"В Наказателния кодекс (НК) радикалният ислям го няма. Ще внесем подобен текст за промяна с моите колеги от ВМРО. Това предложение за бурките би следвало да покаже, че България е светска държава", категоричен бе Каракачанов.

По думите му джамията в Пазарджик е построена от фондация, която е забранена. "България не трябва да позволява чужди граждани да проповядват ислям. Трябва да се отвори възможност от образователното министерство да се обучават имамите в България. Ислямът в тук се изповядва от около 600 години", уточни той.  

Каракачанов подчерта, че България не ограничава религиите, докато другите "петролни монархии забраняват изграждането на християнски храм. Темите с гетото и бурките са част от решението с циганите в България". Според него е необходимо разбиване на гетото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама