Проф. Генчо Начев: В България има търговия с пациенти

11:37, 03 апр 16 25 379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В България има търговия с пациенти и това е сред най-големите проблеми, каза по Нова тв проф. Генчо Начев. "Плаща се примерно на линейката 100 лв., за да отиде в определено лечебно заведение този пациент. Или се плаща на доболничната помощ... Или се плаща на еди коя си лаборатория да приведе пациента в еди кое си лечебно заведение", описа схемата кардиологът.

Начев каза, че не е лесно да се въведе оценка за качествата на един личен лекар, но има изработени такива системи в Европа. 

Той нарече "смешно" опасението, че покрай здравната реформа ще има закрити болници и хора може да останат без достъп до лекарска помощ. Според него здравната карта е направена "доста лежерно", т.е. - казва къде има недостиг, но не споменава и дума къде има предостатъчно легла и специалисти.

Според него слабите болници и в момента са на практика нефункциониращи, защото хората сами предпочитат да вземат автобуса и да отидат макар и на 28 км, но в по-доброто заведение. "Но понеже местният патриотизъм е много силен, понеже популизмът е много силен: дайте да защитим нашата болница! Е какво да я защитим, като там минават 600 човека годишно?!", попита риторично професорът.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама