Граждани протестираха срещу безобразията в приютите за кучета

14:24, 03 апр 16 25 413 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 Десетки граждани протестираха срещу безобразията в общинските приюти за кучета в София.Те настояват общините да работят по метода "кастрирай и върни", а не "кастрирай и затвори в приют", както е в момента. Марта Георгиева, общински съветник от РБ в СОС, обясни, че протестът е пред парламента, заради промени на внесената от МС стратегия, направени от комисията по земеделие. Те няма да решат проблема, категорична бе тя. Протестиращите настояват да бъдат допускани по всяко време в общинските приюти в София, за да контролират какво се случва с кучетата. Приютът в Горни Богров обяви днес ден на отворените врати, което според защитниците е опит да бъде провален протеста им

Организатор е сдружение "На ти с природата". По-рано тази седмица от организацията внесоха в Министерския съвет петиция с 11 400 подписа с искане за затварянето на приютите за бездомни кучета. Подписите ще бъдат внесени и в Комисията по жалби и петиции на граждани към Европейския парламент.

Подписката е придружена от снимки от "концлагерите" за кучета в София, Варна, Стара Загора, Ямбол, Разград. "Обществото ни настръхва от гледките на трупове на животни, умрели заради безхаберие, бездействие и жестоко отношение", пишат от сдружението.

"На ти с природата" е подало сигнал до премиера Бойко Борисов, че от приемането на Закона за защита на животните през 2008 г. досега кметовете на общини не са предприели изискваните от закона мерки, предписани от Световната здравна организация, за решаване на проблема с бездомните кучета. Вместо това наливат милиони левове на българския данъкоплатец в неефективни и садистични съоръжения. "Животните са подложени на бавна и мъчителна смърт, без броят им на улицата да намалее, а общинските бюджети за "справяне с проблема" нарастват от година на година. Контролният орган по Закона за защита на животните - Българската агенция по безопасност на храните, не предприема мерки за санкциониране на системните, дългогодишни закононарушения на общините."

Петицията призовава за незабавно прекратяване на садистичното отношение към кучетата от страна на общинските власти; край на прикриването на нарушенията им от страна на държавните контролни органи; за запушване изтичането на огромния публичен финансов ресурс и ефективно решение на проблема, което да доведе до трайно изчезване на явлението "бездомно куче", както и за създаване на специализирана структура за контрол на хуманното отношение към животните.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама