Иновативен училищен подход за справяне с агресията въвеждат в Айтос

16:09, 03 апр 16 25 708 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Цялостен иновативен училищен подход за справяне с агресията и за насърчаване разбирането на вътрешния свят на децата ще бъде въведен в три български града, сред които е и Айтос. Инициативата е на фондация „Асоциация Анимус“.

През 2014 г. фондацията стартира напълно новата за България детска програма „Приятелите на Зипи“. Тя е насочена към деца на възраст 5 – 7 г. и е с доказана ефективност в превенцията на насилието и агресията в училище. Програмата цели децата да придобият добри социални умения за да общуват ефективно, да разрешават конфликти, да създават и да запазват здравословни взаимоотношения. Тази учебна дейност, която включва много интерактивни упражнения и ролеви игри, се различава в голяма степен от конвенционалната форма на обучение и за това децата са я приели с голям ентусиазъм.

След като е приключил пилотният проект, експертите са провели изследване за установяване ефекта от програмата. Проучването е показало, че учителите и родителите отчитат увеличаване на активните стратегии у децата за справяне конфликтни и други неприятни ситуации, които съпътстват живота на всяко дете. От своя страна анкетата, проведена сред българските учители, е показала, че програмата е изиграла положително влияние върху способността на децата да общуват свободно и да вербализират чувствата си.

Тези резултати, както и дебатите от проведената по-рано т.г. кръгла маса по програмата, са обединили държавни експерти и учители за по-широкото прилагане на образователната програма. В тази връзка в следващите 5 години се планира въвеждане в три училища в България на цялостен иновативен училищен подход за справяне с агресията. Този подход обхваща програмите „Приятелите на Зипи“ (5 – 7 г.), „Приятелите на Ябълка“ (8 – 12 г.) и „Клас без страх” – програма за тийнейджъри.

Всяко училище или група от образователни заведения може да заяви своето желание за прилагане на тези програми в своята институция на сайта на програмата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама