Спецчасти преподават самоотбрана за жени в София

16:31, 03 апр 16 / Спорт 25 2487 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Всички забранени бойни спортове са приложими в женската самоотбрана поради факта, че жената е слабият пол и има по-малък шанс да се справи с насилник. Това каза пред Topnovini.bg Тони Петров, създател на първия клуб за самозащита за жени в София. Той се занимава с бойни изкуства от 30 години. Инструктор е в Асоциацията за граждански права, полицейска и военна интервенция и в полицейския карате джу-джицу клуб в столицата. От дълго време създава системи за обучение на полицейски служители, охранители и аремейски части, а преди няколко години се появява и идеята за разработване на методика за самозащита за жени.

„Работим много сериозно в тази насока. Създадохме вариант за реална превенция, от която имат нужда слабият пол, като основната ни цел бе тя да е адекватна с условията, в които живеем“, разказа Тони Петров.

По думите му промените, които настъпиха у нас през последните над 25 години създават много по-често условия за живот в риск.

„Преди 20 години беше едно, преди 15 друго, сега е трето. При тази сериозна икономическа криза, при липсата на култура, на добро образование и на спорт, който да възпитава, се допусна създаването на ситуации, които поставят живота в риск“, обяснява той.

Така се ражда идеята за създаване на първия клуб по самоотбрана в София. Заедно със свои съмишленици, лични средства и много отделено време Тони Петров създава мястото, където обучава представителките на слабия пол сами да се пазят от насилници. Специализираната зала за бойни изкуства се намира в комплекс „Академик“ в столичния квартал „Гео Милев“.

„Направихме всичко за 8 дни, но много се постарахме. Надяваме се искрено да си е заслужавало усилията. Залата е малка и спретната, има си всичко необходимо. Предстои да бъде санирана отвън по европейски проект“, раказа Петров пред Topnovini.bg.

В своята дългогодишна практика инструкторът по джу-джицу е обиколил почти целия свят. Обучавал е полицаи, пожарникари и военни в редица европейски страни. Решава да се върне у нас, за да въведе успешните практики, прилагани на Запад.

„Преди години голяма италианска неправителствена организация прояви интерес към мен за създаването на система за самоотбрана. До този момент бяха интерпретирани всякакви бойни изкуства и военни системи от недобре обучени инструктури. Реално не съществуваше методика, която да обучава в самозащита. Моята цел бе създаването на именно такъв метод на базата на полицейската самоотбрана. Така е разработена и системата за самозащита за жени“, разказва за опита си той. „Направихме няколко семинара в тази насока в няколко европейски страни, което ни направи популярни и в България“, обяснява Тони Петров.

„Ние сме първите в България, които правим нещо подобно. Съзадохме методика, съобразявайки се със закона и физиологията на нашата нация“, добвя още той.

Основната идея на Петров и екипа му е да се направи 100-часов курс за самозащита за жени. Цифрата 100 е условна, тъй като според него минимум толкова време отнема от мотивацията на курсистките до получаването на една добра начална основа. След приключването на тези часове ще бъде обособена група, занимаваща се два пъти в седмицата за обучение по самозащита само за жени. В момента в София дамите се подготвят с няколко инструктори, а от месец май започват занимания изцяло с женски групи, като в тях ще бъдат допускани и техните семейства, деца, съпрузи, с цел да се предадат реални ситуации, изискващи самоотбрана.

В бъдеще Тони Петров и екипът му предвиждат да бъдат създадени такива клубове и във Варна и Бургас.

„Жената е слабият пол, тя има много по-малко физическа сила от който и да е мъж“, казва Тони Петров. Според него, за да се справи една жена в подобна ситуация се изисква много добра физическа и психическа подготовка и много добра техника, която да компенсира физиологичните разлики между двата пола.

„При самозащита от нападение мача се решава във втората секунда, след това става късно. В системата сме разработили много опасни техники. За няколко секунди жената трябва да може да нанесе няколко сериозни удара, за да неутрализира насилника“, обяснява инструкторът по бойни изкуства.

По време на часовете преподавателите по самоотбрана развиват основни физически качества като баланс и координация. 'Работи се и в развиването на ловкостта, едно изключително качество, което се създава още в ранна детска възраст", обяснява Петров. По време на часовете се разиграват различни ситуации на намеса.

„При разработването на дадена техника визуализираме как тя би действала в дадена ситуация“, обяснява той и добавя, че се използват и помощни средства като чадър, ключ и химикалка, с което се цели създаването на реална ситуация за необходимост от самозащита.

„След тези 100 часа обучение дамите от нашия курс ще бъдат в състояние да реагират по-адекватно в ситуации на въздействие от нарушители от криминалния контингент“, смята инструкторът по бойни изкуства. Създадена и степен за получаване на колани, която да стимулира курсистките.

Освен че се научават да се отбраняват сами в тези курсове жените стават част от сплотен колектив, създават приятелства, стават физически по-силни, спазват хранителен режим, което е изключително полезно за тях, обяснява още Петров.

Според него причината представителките на слабия пол да се запишат на такъв курс е, че са преживели инцидент с насилие, който не искат да се повтаря.

За първите две седмици от създаването си залата за специализирани бойни изкуства в София е посетена от много жени, упражняващи най-различни професии. Най-възрастната участничка е жена на над 55 години, а най-младата е дванадесетокласничка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама